Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Afsluitend Brother MFC-J6930DW

Door teacup op vrijdag 26 april 2019 21:03 - Reacties (10)
Categorie: Hardware, Views: 3.626

Inhoud
1 Afsluitende blogs
2 Informatie op de verpakking
2.1 Opschriften op de doos
2.2 Bij het uitpakken
3 De multifunctional zelf
3.1 Bedieningspaneel
3.2 Automatische documentinvoer
3.2.1 Aanvoer van brondocumenten
3.2.2 Afvoer van brondocumenten
3.3 Papiertoevoer
3.3.1 Lades aan de voorzijde
3.3.2 Multifunctionele papiertoevoer
3.4 Papierafvoer
3.5 Scanplaat
3.6 Scanners
3.7 Bedrade Interfaces
3.8 Inktcompartiment
3.9 Inktcartridges
4 Links

Revisie 05-05-2019
Verplaatsing van hoofdstuk 4 - Links van Tests Brother MFC-J6930DW 2 naar dit blog in verband met ruimtegebrek in Tests Brother MFC-J6930DW 2.


Header_1

De afgelopen maanden (...jaar...) ben ik met andere zaken bezig geweest, hierover in weer een andere blog wat meer. Ik moest het onderwerp MFC-J6930DW ook even laten liggen... In productreview: Brother MFC-J6930DW review door teacup heb ik echter toegezegd om onder anderen nog een blog toe te voegen met wat extra fotomateriaal. Voor velen zullen deze foto’s ten opzichte van de review meer van hetzelfde zijn, laat deze blog dan maar lekker liggen. Mijn doel met review en blogs is om zo compleet mogelijk te kunnen zijn over de Brother MFC-J6930DW multifunctional. Een flinke overlap met de review is alleen niet te voorkomen.

Verder ga ik in een aparte blog nog in op de verschillen in de beheer software van Brother. Hiervan is een functionele analyse gemaakt.

Tenslotte moeten nog wat metingen worden toegevoegd over het energieverbruik van het apparaat. Dat moet het dan een beetje het laatste zijn voor de MFC-J6930DW. Ik moet even kijken waar ik dat nog bij krijg, om het blogsysteem van tweakers niet te veel te belasten.

Door met blogs te werken hoef ik mijzelf niet zo te laten beperken door reviewconventies. Ook een viewmagneet creëren is het laatste wat ik met deze blogs nastreef. Integendeel bijna denk ik. De blogs over de multifunctional beogen een specifieke doelgroep met hele specifieke wensen. Voor iedere andere casual lezer is dit droge, zo niet gortdroge materie. Mogelijk dat Brother heel blij is met al die aandacht voor deze printer, of juist niet, omdat andere modellen ondersneeuwen. Gelukkig heb ik met Brother niets te maken en hoef geen zieltjes te winnen voor het apparaat. Ik heb gewoon een multifunctional gekocht, en maak van de gelegenheid gebruik om daar als gebruiker, die het apparaat inmiddels sinds februari 2017 in bezit heeft, meer informatie over te delen.

Zo, daar gaan we, de MFC-J6930DW review revisited.


Header_2


Header_21
Op een grote doos kan je veel informatie kwijt. Van deze mogelijkheid heeft Brother vol overgave gebruik van gemaakt. Zelf (sorry) kan ik het dan niet laten om dit volledig vast te leggen. Hieronder wat opnames van de doos-opschriften.Op zich zou je makkelijk over die doos-opschriften kunnen heenstappen, zijn behulpzaam om te achterhalen wat een fabrikant van belang vindt om te communiceren. Op de laatste foto’s is te zien dat Brother het milieu een warm hart toedraagt. Brother verklaart zich op drie vlakken actief:
 1. Papierbesparing. Het automatisch dubbelzijdig afdrukken en meer pagina’s per bladzijde zijn goed in de printerdriver verwerkt. Op dit punt heeft de multifunctional inderdaad handige mogelijkheden.
 2. Energie-efficiëntie van apparatuur
 3. Recycling systeem voor het recyclen van lege inktcartridges
Op de andere foto’s is te zien dat Brother niet nalaat iedereen op haar supplies te wijzen, te weten de Innobella inkten en de verschillende soorten papier in A3, A4 en foto formaten. Ook brengt Brother de goede connectiviteit van de multifunctional nog eens onder de aandacht via mobiele devices (iPrint&Scan, Mopria, Airprint en print service plug-in via voor Android) of een van de vele onlineservices (Onedrive, Dropbox, Google Drive). Tenslotte benadrukt Brother de OS comptabiliteit van de Multifunctional (Windows 7, 8, 8.1, 10, Windows Server 2008, 2008 R2, 2012 en 2012 R2) en OS X 10.9.5, 10.10.x, 10.11.x.

Als OS X wel ondersteund kan worden dan schittert Linux wel in afwezigheid op dit lijstje. Net nog eens in de specificaties gekeken die ik bij de review had opgesteld, ook daar staat Linux niet tussen. Met het schaamrood op mijn kaken moet ik erachter komen dat die OS comptabiliteit niet met zoveel woorden is benoemd. Wel wordt hetzelfde rijtje besturingssystemen genoemd bij de Twain comptabiliteit voor het scannen. Dit is natuurlijk een cruciaal aspect, maar dit dekt nog niet de volledige aanwezigheid van een printerdriver af.

Online heb ik gekeken welke driversupport daadwerkelijke voor de MFC-J6930DW wordt geleverd:
support.brother.com


Header_22
Bij het uitpakken zie je op de binnenflappen instructies hoe de printer weer is in te pakken en wordt er uitvoerig voor gewaarschuwd om het pakket met twee mensen te dragen, de mannetjes, ik neem tenminste aan dat het mannetjes zijn, leveren mij een associatie met de billboards in Fallout op. Deze waarschuwing had trouwens niet op de buitenkant van de doos misstaan […].
Header_3


Header_31
Het bedieningspaneel is kantelbaar aangebracht en vergrendeld in drie standen. Afhankelijk van je eigen lengte, de verlichting en de hoogte waarin het apparaat staat kan het bedieningspaneel worden aangepast. Heel handig.
Header_32


Header_321
Gescand kan ook worden met de automatische document feeder (ADF). Documenten als correspondentie zijn via deze automatische document feeder prima dubbelzijdig te scannen. De invoeropening voor de ADF bevindt zich bovenop in de deksel. Het document wordt via een invoeroppervlak aan de ADF aangeboden. Twee geleidevingers zijn op de documentafmetingen af te stemmen zodat het document rechtstandig wordt doorgevoerd.
Header_322
Is het document gescand, dan wordt het direct onder het invoeroppervlak ook weer uitgevoerd. Het invoeroppervlak kan omhoog worden gekanteld om de verwerkte documenten weg te halen. Op de uitvergrootte foto kan je een soort haartjes zien die het papier blijkbaar net genoeg omlaag duwen dat niet ook te veel weerstand voor schuiven ontstaat en het vel niet goed uit de multifunctional komt.
Header_33


Header_331
Aan de voorzijde zijn twee papierlades te zien. Twee van deze lades maakt van deze Multifunctional een hele complete machine. Zeker omdat ze ieder 250 vel papier kunnen herbergen.In deze blog kan ik nog iets meer ruimte gebruiken voor wat meer foto’s. Door een aantal ervan letterlijk naast elkaar te zetten, kunnen zo de verschillen tussen de lades onderling wat meer naar voren komen.De deksel is lade 2 specifiek. Naar mijn observatie is lade 2 daarom het beste geschikt voor gebruik met A3 papier. Één lade gevuld met A3 is klaarblijkelijk het gebruiksscenario vanwaaruit de fabrikant bij deze printer is vertrokken. Dat de laden met A3 papier moeten uitsteken is een minder mooi gegeven. Deze ontwerpkeuze zorgt er wel voor dat het oppervlak dat de printer in beslag neemt binnen de perken blijft, en dat is ook wat waard.Op de foto’s direct hierboven is te zien dat beide lades tot A3 uitschuifbaar zijn. In een extreme situatie kan de Multifunctional vanuit beiden met A3 worden gevoed. Nadeel hierbij is wel dat de bovenste lade geen deksel heeft om het gedeelte van de lade dat buiten de printer uitsteekt tegen stof af te dekken.

Vergelijk je de foto’s met elkaar dan zie je dat beide lades de geleidingen voor de papierlengte en -breedte gemeenschappelijk hebben. Beide lades hebben ook hetzelfde ontgrendelingsmechanisme om de lade van een A4 formaat uit te schuiven tot een A3-formaat. De liggende groene knop links voorin de lades moet voor dit uitschuiven naar uiterst links worden geschoven.De geleidingsschuif voor de papierlengte is met hele kleine trapjes te verstellen. Bepalend voor die kleine trapjes is een tandheugel met een fijne vertanding waarover de schuif verschuift. Voor het verstellen wordt de groene ontgrendelingsknop op de geleidingsschuif ingedrukt gehouden. De schuif ontgrendelt dan en kan worden verschoven. Drukt de schuif het papier aan dan wordt de ontgrendelingsknop losgelaten en vergrendelt de schuif zich op de tandheugel.Op eenzelfde manier wordt ook de breedtegeleiding ingesteld. Aan de rechter geleiding bevindt zich de groene vergrendelingsknop. Door die knop zijn de breedtegeleidingen links en recht gelijktijdig en symmetrisch te verstellen. Bij de breedtegeleiding wordt voor het vergrendelen ook een tandheugel gebruikt. Met het verschuiven van één schuif zijn beide schuiven symmetrisch verplaatsen. Om beide schuiven goed tegen het papier aan te leggen zou ik toch beide schuiven een beetje helpen in die beweging. De kunststof van het schuifmechanisme kent wat slapte en dan is het handig beide schuiven even op gang te helpen. Bewegen de schuiven eenmaal, dan bewegen ze soepeltjes.Lade 1 onderscheidt zich tenslotte met een drietal eindnokken van lade 2. De eindnokken begrenzen in de lengterichting van de lade de papiergroottes B5/B6/Photo2L, 10x15cm, Photo L (van voren naar achteren).


Header_332

Aan de achterzijde van de multifunctional bevindt zich als derde papierinvoermogelijkheid een toevoerklep. Deze toevoerklep is eigenlijk bedoeld voor special printmedia, die afwijken van standaard printpapier.

Wordt de multifunctionele papiertoevoer alleen gebruikt voor de aanvoer van A4 of kleiner, dan volstaat het om de multifunctionele papiertoevoer alleen maar uit te klappen.Deze toevoerklep heeft instelbare breedtegeleidingen die op een vergelijkbare manier werken als de breedtegeleidingen in de lades aan de voorzijde van de multifunctional. Ook rechter geleidingsschuif heeft voor dit instellen een ontgrendelknop. Zolang deze is ingedrukt zijn de beide geleidingen symmetrisch aan te passen. Ook bij dit mechanisme de linker geleiding wat meehelpen zodat het mechanisme zonder te veel kracht op gang komt. Ten tijde van de review werkten alle schuifmechanismes zonder veel hulp aan de linkerzijde naar behoren, wordt de multifunctional wat ouder en lopen de mechanismes door stof wat minder soepel, dan wordt dit meer van belang.Moeten papiergroottes groter dan A4 (Letter, A3) trek dan de kop van de papiertoevoer omhoog. Met een tweetal geleidestukken is deze dan in twee stappen te verlengen. Nu wordt die geleiding in uitgeschoven toestand naar boven toe wat smaller. Dit heeft geen nadelig effect op de ondersteuning van het papier. Gebruik je deze papiertoevoer vooral voor fotopapier, dan is dit papier dik genoeg om voldoende vlak te blijven. Maar zelfs als met gewoon 80 grams A3 papier wordt gewerkt, dan hebben het afhangen van de niet ondersteunde hoeken geen nadelig effect op de manier waarop het papier in de multifunctional naar binnen wordt getrokken.Aan de achterzijde van de Multifunctional bevindt zich een klep waarachter een stuk van dat mechanisme is te benaderen.Met een paar vingers achter de handgreep trek je de klep omlaag en wordt de papiergeleiding zichtbaar.Zowel in het inwendige van de Multifunctional als aan de binnenzijde van de klep zijn geleidevingers en looprollen zichtbaar. Merk op dat weinig aan deze geleidingen van metaal is uitgevoerd. Dit heeft te maken met het segment waarin de multifunctional zich bevindt en de hoeveelheden geprinte kopieën waarvoor het apparaat is ontworpen.

Een ander deel van de papiergeleiding bevindt zich onder het deksel van de Multifunctional. Om dit deel te bereiken wordt het hele scannergedeelte met automatische document feeder en al omhoog gekanteld door dit bovenstuk van de printer aan de beide handgrepen aan de zijkanten omhoog te trekken.Zodra die sectie van de Multifunctional omhoog gekanteld is zien we in de lijn van de scharnieren van deze sectie de papiergeleiding van de multifunctionele papiertoevoer.
Header_34
Voor het opvangen van het papier dat na het printen wordt uitgevoerd bevindt zich direct onder het bedieningspaneel een uitvoerklep. Die klep is in twee stappen uit te trekken, zoals op de twee onderstaande foto’s is te zien.Als een soort extra verlenging, en om te voorkomen dat papier over de voorrand van de uitvoerklep zal vallen is de nok in de voorrand te kantelen waardoor een uitklapgedeelte onder een hoek van 45 graden met de uitvoerklep het papier nog beter kan tegenhouden. Als niet te veel wordt geprint dan is de originele nok voldoende, gaat er meer worden geprint, en is er voldoende ruimte, gebruik dan de uitvoerklep met het uitklapgedeelte in zijn maximale stand.
Header_35
Heerlijk aan deze multifunctional is de A3 glasplaat. Zelfs al zal het niet altijd nodig zijn om tot A3 te scannen is dit extra scanoppervlak heel handig om uit grotere bronnen uitsneden te kunnen maken. Het is door het grote oppervlak bij scannen simpelweg meer flexibel. Ook gaf de grootte van deze scanplaat mij de impressie dat ik met een heus kopieerapparaat bezig ben. Het werkt gewoon wat gerieflijker. Wel is het goed om te realiseren dat de klep wat hoogte nodig heeft en ook naar achteren uitzwenkt. Afgezien van zijn voetafdruk heeft de printer dus wel wat ruimte om zich heen nodig.In de breedterichting, aan de achterzijde van de scanplaat, is met een legenda aangegeven tot waar bepaalde papierformaten moeten komen om te zorgen dat ze goed worden gescand. Aan voorzijde mist zo’n legenda.

Door de aanwezigheid van de scanner aan de linkerzijde van scanplaat kon ook aan de linkerzijde een dergelijke legenda voor papiergroottes kleiner dan A4 niet meer worden toegevoegd. Er moet een verschil blijven met het kopieerapparaat op het werk.


Header_36
Zowel links in de deksel als links naast de glasplaat bevinden zich een scanner. Dankzij deze scanners kunnen zowel de voor- als achterzijde van een document tegelijkertijd worden gescand. Voor mij was dit een van de redenen om juist voor deze printer te kiezen.
Header_37
In de specificaties is al te zien dat het met de connectiviteit van deze printer wel goed zit. Misschien een keerzijde is wel dat de aansluitingen niet heel toegankelijk onder het omhoog te klappen bovengedeelte van de Multifunctional zijn weggewerkt. Dit bovengedeelte is best een stevige sectie met scanners, glasplaat en ADF.Is het bovengedeelte eenmaal omhoog geklapt, dan zijn de aansluitingen goed toegankelijk. Ook is met kabelgoten aandacht besteed aan de routing van de kabels. Wanneer we de kabelaansluitingen van wat dichterbij bekijken dan zien we links, ter hoogte van de display, aansluitingen voor ethernet (RJ45) voor en USB (USB2.0 B) achter. Rechts, ter hoogte van de inktcartridges bevinden zich twee RJ11 telefoonaansluitingen. De voorste is hierbij voor het aansluiten van de Multifunctional zelf, de achterste om eventueel een de lijn verder door te lussen naar een telefoontoestel.Aan de voorzijde van de Multifunctional bevindt zich links van het bedieningspaneel een USB 2.0 (A) aansluiting, om direct van een USB-stick of camera bestanden te kunnen printen.
Header_38
Rechts van het bedieningspaneel bevindt zich de toegangsklep tot het compartiment met de inktpatronen.Wordt de Multifunctional voor het eerst gebruikt, dan bevindt zich daar nog een transport bracket, die het inktcircuit naar de printkop tijdens transport afgesloten houdt. Het bracket is eenvoudig te verwijderen door het naar je toe te trekken. Is het bracket verwijderd, dan zijn de aansluitingen voor de inktpatronen zichtbaar. Rechts van de zwarte kleur, de meest rechtse aansluiting, is wat extra ruimte te zien. Dit maakt het mogelijk extra brede inktpatronen voor zwarte inkt te installeren. Zwart wordt veelal het meest gebruikt. Voor veel gebruikers is dit dus een aantrekkelijke optie.Brother heeft zelfs ten aanzien van dat transport bracket met de gebruiker meegedacht en heeft een opbergplek voor het ding voorzien. Wordt het bovengedeelte van de printer omhoog geklapt, dan is op het niveau van de netwerkaansluitingen en de toegang tot het papiertransport ook een ruimte beschikbaar om dit bracket op te bergen. Aan dit soort details merk je dat dit apparaat is gebouwd door een bouwer die dit soort apparatuur al lange tijd bouwt. Dit soort oplossingen zijn het resultaat van een productevolutie.
Header_39
Brother is relatief laat, vanaf 2008, overgestapt op pigment gebaseerde inkt. Inkt is onder te verdelen in twee groepen, op dye gebaseerde inkt en op pigment gebaseerde inkt. Ik hou hierbij de Engelse termen aan, ik kon geen bevredigende vertaling van de begrippen vinden. Bij dye gebaseerde inkt is de kleurstof volledig opgelost in de dragervloeistof. Bij pigment gebaseerde inkt blijft de kleurstof een fijnverdeelde vaste stof die door de dragervloeistof in de inkt wordt getransporteerd.

Bij de keuze voor het een of ander is het van belang hoe lang een afdruk moet meegaan. Is enkele weken genoeg, bijvoorbeeld voor een routebeschrijving, dan kan zonder problemen met dye inkt worden geprint. Moet een afdruk langer mee gaan, een foto of een folder, dan zou je echt een op pigment gebaseerde inkt moeten gebruiken. Pigment gebaseerde inkt biedt een hogere weerstand tegen het vervagen of opbleken door zonlicht. Welke inkt wordt gebruikt is trouwens niet het hele verhaal. Ook de drager, het printpapier is hierop van invloed. Los van welk merk (foto) printpapier wordt gebruikt is glanzend papier meer kwetsbaar voor vervagen dan mat printpapier.
Het gebruik van pigment gebaseerde inkt neutraliseert ook (deels) enkele andere nadelen die het inkjet procedé heeft ten opzichte van het laserprint procedé. Zo droogt pigment inkt veel sneller dan dye inkt en hebben kleuren minder de neiging om uit te lopen (bleeding). Er zijn dus best voordelen om op pigment gebaseerde inkt te kunnen gebruiken. Een printer moet alleen wel hierop voorbereid zijn. Zo moet de doorsnede van de inkttoevoerkanalen niet te klein zijn om te voorkomen dat ze verstoppen.

Nu is Brother zeker niet de eerste printerfabrikant die printers verkoopt die in staat zijn om met pigment inkten te printen. Checken we het Innobella trademark dan zien we dat dit voor Brother een ontwikkeling is van de laatste tien jaar. De “First Use In Commerce Date” viel in 2007. Verdere (ik veronderstel wereldwijde) registratie vindt plaats in de periode 2008-2014. Behalve consumenten printers heeft Brother meer argumenten gehad om zich op de ontwikkeling van haar Innobella inkt te storten.

Zo heeft Brother een lijn Direct to Garment printers waarvoor de kleurvaste Innobella textielinkten van groot belang zijn. Vanuit bedrijfsstrategie kan Brother dus niet meer zonder haar Innobella pigment inkten.

De cartridges zelf ontvang je luchtdicht verpakt in kunststoffolie. Is de cartridge daar uitgehaald dan zie je dat ze is uitgevoerd in kunststof met daar tegenaan vergrendeld een best groot kunststof bracket met een groene releasehendel. Wordt de releasehendel 90 graden gedraaid, dan is de oranje bracket van de cartridge te verwijderen.Het is trouwens maar goed dat Brother een systeem voor recycling heeft, er is namelijk best wat materiaal nodig om inkt goed bij ons in de multifunctional te krijgen. Dat Brother de mogelijkheid biedt om gebruikte cartridges te recyclen vind ik sympathiek. Vooralsnog kan je voor één cartridge een envelop aanvragen. Voor een printer met vier cartridges gaat dat snel. Enveloppen voor 5 cartridges zijn in voorbereiding. De cartridges kan je natuurlijk zelf opsturen in een kartonnen doos, misschien nog effectiever, en kan je wat cartridges opsparen. Porto is niet nodig.

Het valt mij trouwens op dat ik de oranje-groene brackets die als een afsluiting voor de cartridges fungeren alleen toegevoegd heb gezien bij de patronen die bij de printer bijgeleverd zijn. Navulcartridges zijn verpakt in folie maar ontberen deze brackets. Het enige dat ik kan bedenken is dat de cartridges bij de printer zodanig waren afgesloten zodat ze langdurige opslag en het transport met de multifunctional kunnen doorstaan.

Tot zover deze fotoblog met hier en daar nog een beetje extra informatie.


chapter_4

BrotherNorthlightTU TwenthePrinterknowledge.com

Software Brother MFC-J6930DW

Door teacup op vrijdag 26 april 2019 21:01 - Reacties (0)
Categorie: Hardware, Views: 1.653

Inhoud
1 Softwareblog Brother MFC-J6930DW
1 Beheer op afstand
2.1 Remote Setup
2.2 BRAdmin Professional
2.3 Webserver
3 Functieanalyse beheer software
3.1 Algemeen
3.2 Netwerk Algemeen
3.3 Bedraad Netwerk
3.4 Draadloos Netwerk
3.5 Print
3.6 Scan
3.7 Fax
3.8 Adresboek
3.9 Beheerder
3.10 Samenvattend
3.10.1 BRAdmin
3.10.2 Remote Setup
3.10.3 Webserver
4 Advanced print options
5 Smartphone interface
5.1 Windows Phone
5.2 Android


chapter_1
Bij de ingebruikname van de Brother MFC-J6930DW passeerde nogal wat software de revue die ook gebruikt zal worden bij Brother hardware in het algemeen. In productreview: Brother MFC-J6930DW review door teacup kon hiervoor onvoldoende ruimte worden gemaakt.


chapter_2
Wat in de review maar wat schetsmatig aan de orde was gekomen zijn de programma’s waarmee de multifunctional op afstand kan worden beheerd. Aangestipt is dat de configuratie kan worden aangepast door de tools Remote Setup, BRAdmin en de webserver van de multifunctional zelf.

Hierbij kan ik mij voorstellen dat bij veel lezers de vraag is opgekomen welk programma nu in welke situatie wordt gebruikt. Een punt van kritiek naar Brother toe is dat ze al deze software zonder al te veel duiding over haar klanten uitstort. In de review heb ik zelf mijn voorkeur uitgesproken voor de web interface die de webserver van de multifunctional zelf verzorgt.

Hieronder wil ik wat concreter maken wat nu precies door welke software tool wordt afgedekt. Het wordt dan wat meer helder waar gaten in de functionaliteit zijn gevallen en of er toch rechtvaardiging is de drie tools naast elkaar te gebruiken, omdat ze alle drie mogelijkheden hebben die niet door beide andere tools worden afgedekt. Ook zijn in deze blog alle informatie schermen van de tools te bekijken. Helemaal voorkomen dat er overlap zal zijn met de review kan ik helaas niet.


chapter_21
Met Remote Setup wordt een instellingen interface geboden die toegang geeft tot een aantal hardwarematige instellingen van de multifunctional. Denk hierbij aan instellingen als:
 • Volumes van Bel, Toon en Speaker
 • Intensiteit schermverlichting display
 • Timers voor het dimmen van de display, de slaapstand en de aan/uit stand.
 • Faxinstellingen en adresboek voor Faxnummers
 • TCP/IP wired, TCP/IP wireless en ethernetinstellingen.
Remote setup kan zijn werk niet offline doen, connectie met de multifunctional is nodig. Alleen het adresboek is in een Remote Setup Dial Data File (*.RMD) te exporteren. Instellingen + adresboek zijn in een Remote Data Setup (*.RMS) file te exporteren. Het *.RMS file is alleen voor dit specifieke multifunctional type te gebruiken. Het *.RMD is echter apparaat en fabrikant onafhankelijk.

Bekijk de schermen hieronder om de beschikbare instellingen met wat meer detail te bekijken.
chapter_22
BRAdmin (Professional) biedt de mogelijkheid om de apparaten die aan je netwerk zijn gekoppeld langs het TCP/IP-protocol te beheren en monitoren. Dit monitoren geldt niet alleen voor Brother machines, maar voor alle apparaten die gehoorzamen aan het SNMP-protocol (Simple Network Management Protocol). Brother machines kunnen hiernaast op afstand worden gemanaged. BRAdmin Professional heeft een grote overlap met de eerdergenoemde Remote Setup. Beide oplossingen kunnen naast en los van elkaar worden gebruikt.

Waarin BRAdmin echt iets toevoegt is dat je in een oogopslag voor meerdere apparaten de printer- en printservergegevens zijn te controleren. De device status is manueel geforceerd te verversen. De lijst aan apparaten is als een CSV-file te exporteren, zodat ze gemakkelijk in een spreadsheetprogramma is te importeren.

De opgaaf van activiteiten van het device wordt nog veel uitvoeriger gecommuniceerd nadat het device is geselecteerd. Allerlei deelcounters zijn dan uit te lezen, en wat er op afstand is in te stellen is via deze interface te benaderen.

Volgens opgave van Brother is de meest recenter versie van BRAdmin Professional tot het volgende in staat:
 1. Uiteenlopende printer- en printservergegevens, zoals het aantal uitgeprinte pagina’s, het actuele IP-adres, MAC-adres en de huidige Firmware versie.
 2. Andere SNMP-printers of fax-, DCP- of MFC-apparaten bekijken.
 3. Ondersteuning voor TCP/IP of IPX/SPX-protocollen (IPX/SPX alleen voor 32bit OS)
 4. Massaconfiguratie van instellingen voor printers of printservers. Een groep printers of fax-, DCP- of MFC-apparaten zijn individueel of als groep te configureren.
 5. Webpagina starten van Brother printers, fax-, DCP- en MFC-apparaten die over een geïntegreerde webserver beschikken.
 6. Meerdere printers, fax-, DCP- en MFC-apparaten kunnen worden gerangschikt in groepen
 7. Eenvoudige toegang tot de allernieuwste informatie over uw product op de homepage van dat apparaat in het Brother Solutions Center.
 8. Remote deployen van gedownloade upgrades op een of meer Brother printers, fax-, DCP- en MFC-apparaten
 9. Waarschuwing per e-mail. Als op een apparaat een storing ontstaat, wordt een e-mailbericht verzonden naar verschillende gebruikers om hen van het probleem op de hoogte te stellen.
 10. In een logbestand vastleggen van het apparaat gebruik van apparaten die SNMP ondersteunen.
 11. Lokaal aangesloten apparaten bewaken (USB en parallel, in combinatie met BRPrint Auditor).
Geavanceerde detectie-instellingen zijn verder:
 • Agentcommunicatie met externe 'agent'-pc’s die lokale apparaat gegevens in verschillende sub netwerken kunnen verzamelen.
 • Schedule Setting (Planning instellen). Gebruik de geplande detectiemethode zodat nieuwe apparaten op bepaalde tijdstippen van de dag of op bepaalde dagen worden gedetecteerd.
 • IP Unicast-instellingen stellen BRAdmin Professional in staat om apparaten te detecteren die een IP-adres in een bepaald IP-bereik hebben.chapter_23
De multifunctional heeft een eigen webserver. Deze is te benaderen via BRAdmin Professional of via het webadres http://<lokaal IP-adres>/general/status.html. De web interface is de meest comfortabele interface van de drie interfaces om remote de Brother MFC-J6930DW mee te beheren.
De functionaliteit van de webserver is onderverdeeld tussen algemene instellingen, het adresboek, fax-, print- en scan-instellingen, het Administrator password en de Netwerkinstellingen.

De algemene tab laat een statusoverzicht van de multifunctional zien, met onder anderen de inktstatus. Energie gerelateerde instellingen voor geluidvolumes, paraat status en schermactiviteit worden in deze tab ingesteld.

In het tweede tabblad kunnen de fax-adressen worden ingevuld. Deze lijst is dus fysiek in het apparaat geheugen aanwezig en hiermee centraal beschikbaar.

Bij de fax instellingen zijn de zend- en ontvangst-setups te configureren en zijn rapportage functies in te stellen. Remote is ook naar een PC met een PC-Fax programma te versturen.

Belangrijk zijn de standaardinstellingen van print-trays. Voor ons in Europa is het wel het meest handig deze standaard op A4 formaat in te stellen. Ook is voor het printen een stille modus in te stellen.
chapter_3
Omdat ik achterbleef met de vraag of er nu een type beheersoftware is die de anderen achter zich laat heb ik de moeite genomen de functionaliteiten van de drie software opties in kaart te brengen Hieronder zien jullie de overzichten hiervan met wat commentaar. Om de lijst van instellingen wat behapbaar te maken heb ik ze onderverdeeld in de groepen Algemeen, Netwerk algemeen, bedraad netwerk, draadloos netwerk, Print, Scan, Fax, Adresboek en Beheerder.


chapter_31
Bij algemene settings is statusinformatie, netwerk identiteit, firmware, verschillende status counters die het aantal handelingen van de multifunctional bijhouden en enkele andere algemene configuratie instellingen terug te vinden.

BRAdmin biedt als enige tool alle counterinformatie over hoeveel pagina’s zijn geprint, gekopieerd en gescand. Meer algemene informatie als device identiteit en status wordt ook door de Webserver getoond.

BRAdmin biedt gek genoeg geen settings aan voor Auto Power off, Sleep time, de verschillende volumes en display intensiteit en dim timer interval. Dit wordt door Remote Setup en de Webserver beter afgedekt.
chapter_32
Netwerk algemeen heb ik door de hoeveelheid settings in twee stukken gedeeld. In de Remote Setup is bar weinig aan algemene netwerkinstellingen te configureren.

Voor het configureren van services zijn zowel BRAdmin als de webserver te gebruiken. Ook voor het instellen van de vele opties voor het versturen van notificaties door de multifunctional zijn beide pakketten te gebruiken.

Het regelen van certificering is gek genoeg weer alleen met de webserver te doen.Op het vlak van het instellen van de door de multifunctional gebruikte protocollen (zoals TCP/IP, SNMP, LDP, IPP, Mopria, Air Print, Google Cloud print) zijn met zowel BRAdmin als de webserver wel te configureren.

Het LDAP-protocol, met meerdere instellingen, is echter alleen via BRAdmin goed in detail te configureren.

Het SNTP-protocol, voor de synchronisatie van tijd, is in iets meer detail in de Webserver te configureren.

Tenslotte heeft BRAdmin de mogelijkheid om op afstand de multifunctional te resetten, te rebooten en testpagina’s te laten printen.
chapter_33
Remote Setup biedt wat basis instellingen specifiek voor bedraad netwerk. Denk hierbij aan IP-adres, Subnet mask en Gateway. Ook is de boot methode en de ethernet mode te kiezen.

Ook nu zijn BRAdmin en de webserver vollediger in hun mogelijkheden om bijvoorbeeld de Primary en secondary WINS- en DNS-server IP’s te kunnen instellen, of je gebruik wilt maken van NETBIOS en om voor het standaard gebruik van een ipv6 adres te kiezen.
chapter_34
Bij het wireless netwerk doet Remote Setup iets meer mee. Zo zijn Primary en secondary WINS- en DNS-server IP’s met alle drie de beheersprogramma’s in te stellen. Voor Remote Setup blijft het verder wel beperkt tot weer het kunnen instellen van IP-adres, Subnet mask, Boot method en Gateway.

Remote Setup biedt als enige wel de mogelijkheid om APIPA (Automatic Private IP Addressing). Dit is een Microsoft ding waarmee een IP-adres en Subnet mask door het OS gekozen kunnen worden bij (tijdelijke) afwezigheid van een DHCP-service of een vast IP. APIPA accentueert hiermee ook dat Remote Setup met name voor de thuisgebruiker is beoogd.

Voor andere settings, als het Netwerk SSID en channel, Network Encryption Key (ijlt na met alleen WEP), cliënt + server certificaat verificatie en IPv6 zijn echter weer BRAdmin en de webserver nodig.


Opmerking: De grijze velden met een I erin zijn uitsluitend informatiefuncties.


chapter_35
Bij de voorinstellingen voor het printen schittert BRAdmin van afwezigheid. Die biedt hiervoor geen functionaliteit.

De webserver biedt wat mogelijkheden om verschillende papier typen en grootten voor te configureren en wat het standaard gebruik voor de verschillende lades is.

Remote setup biedt voorinstellingen voor Quality, Brightness, Contrast, Crop, Borderless en Datum.

Gek genoeg is er geen enkele overlap tussen de instellingen van de Webserver en de Remote Setup. Op zich is het nog wel te begrijpen dat de output format instellingen in de Remote Setup zijn terug te vinden, omdat die meer iets zijn voor privégebruikers.
chapter_36
De Scan instellingen verschillen niet veel van de Print instellingen. Ook bij de scan instellingen is nagenoeg geen enkele overlap tussen de instellingen van de Webserver en de Remote Setup, op de Auto Crop setting na. En ook voor de scan instellingen biedt de BRAdmin software gebruikers bijna niets, op de Pull scan setting na dan (scannen vanaf de PC).

De webserver biedt gebruikers de meeste scaninstellingen. Scan to FTP, Scan to network, Scan to media, Add date and time, Filetype, kwaliteit, auto crop, dubbelzijdig, ADF automatisch uitlijnen, helderheid en contrast.

Met Remote setup is het scantype, de resolutie en de documenttypes voor zwart wit, grijze en kleur uitdraaien in te stellen.
chapter_37
Ook bij de Fax instellingen is BRAdmin niet aanwezig. FAX is oude functionaliteit. Dat Remote Setup in verhouding veel FAX-instellingen heeft verteld mij dat Remote Setup al wat oudere oorsprong heeft.

Maar ook de webserver biedt genoeg FAX instellingen. Beide webserver en Remote Setup bieden de basis instellingen. De webserver is daarnaast in staat om de kleurinstelling, het contrast, de documentgrootte, en automatische nummerherhaling en wat nummerkeuze voorinstellingen.
Remote Setup onderscheidt zich in wat meer XMIT en remote fax instellingen.
chapter_38
Zowel Remote Setup als de webserver dekken de instellingen voor het adresboek redelijk af. De webserver is alleen in staat om adressen toe te voegen aan de nummers, maar Remote Setup is weer in staat om ene tweede nummer op te slaan. BRAdmin biedt geen instellingen.
chapter_39
Remote Setup biedt alleen tijdzone, zomer- en wintertijd en tijdsynchronisatie met de PC tijd. Dit laatste duidt op een directe verbinding met een PC host, via bijvoorbeeld de USB aansluiting. Deze instellingen zin dus ook weer voor privé gebruik. Afgezien van de secure function lock, die ook door BRAdmin wordt aangeboden is de rest van de instellingen alleen in de Webserver te vinden.
chapter_310
Vooral opmerkelijk vond ik het dat de drie beheerspakketten zo bij elkaar wegliepen bij het printen, scannen en faxen. Bij de scan instellingen is op de Auto Crop setting na geen enkele overlap tussen de instellingen van de Webserver en de Remote Setup. Ook voor printen is er tussen de instellingen van beiden geen enkele overlap. Voor de scaninstellingen biedt de webserver de meeste opties.

De tijdsinstellingen bij Remote Setup duiden mij er verder op dat deze software meer rekening houdt met de situatie dat de multifunctional alleen een directe verbinding heeft met een PC host, via bijvoorbeeld de USB-aansluiting. Deze tijdsinstellingen, maar ook het gegeven dat de output format instellingen vooral in de Remote Setup zijn terug te vinden, duidt mij erop dat Remote Setup meer is bedoeld voor prive gebruikers.

FAX is oude functionaliteit. Beide webserver en Remote Setup bieden basisinstellingen. Dat Remote Setup in verhouding veel FAX-instellingen heeft verteld mij dat Remote Setup al wat oudere oorsprong heeft. Zowel Remote Setup als de webserver bieden trouwens ook instellingen voor het adresboek.

Afgezien van de secure function lock, die ook door BRAdmin wordt aangeboden is de rest van de instellingen vooral in de Webserver te vinden.

Mijn observatie is dat BRAdmin specifiek voor professioneel gebruik was bedoeld, en Remote Setup meer voor privé gebruik. Met zijn specifieke netwerkfuncties voor meerdere machines tegelijk heeft BRAdmin ook een duidelijke rol. Voor Remote Setup vind ik die rol veel minder duidelijk. Unieke instellingen waarmee Remote Setup zich onderscheidt slaan vooral terug op legacy toepassingen als fax en het gekoppeld zijn aan een host computer. Uiteindelijk kan Remote Setup volledig vervallen als haar rol is overgenomen door de webserver. Omdat de webserver machine georiënteerd is, en BRAdmin niet, vullen die twee stukken software elkaar aan.

Hieronder nog een keer een opsomming van de functionaliteiten, maar nu gesorteerd per softwaretype.


chapter_3101
Als enige biedt deze tool zowel counterinformatie als algemene instellingen aan. Als algemene netwerkinstellingen zijn services, notificaties en protocollen in te stellen. Het op afstand resetten, rebooten, het printen van testpagina’s en biedt als enige de mogelijkheid voor de configuratie van het LDAP-protocol.

Bedraad netwerkinstellingen zijn volledig met bijvoorbeeld het NETBIOS of het standaard gebruik van een ipv6 adres. Voor bedraad en draadloos zijn de Primary en secondary WINS- en DNS-server IP’s in te stellen. Voor het draadloos netwerk verder het Netwerk SSID en channel, Network Encryption Key, client + server certificaat verificatie en IPv6. Voor scannen wordt alleen een Pull scan setting aangeboden.

Voor het beheer wordt alleen secure function lock aan.


chapter_3102

Remote Setup biedt settings voor Auto Power off, Sleep time, volume en display instellingen. Er is echter weinig aan algemene netwerkinstellingen te configureren.

Specifiek voor bedraad netwerk zijn er wat basis instellingen als IP-adres, Subnet mask en Gatway. Ook is de boot methode en de ethernet mode te kiezen. Voor een draadloos netwerk zijn Primary en secondary WINS- en DNS-server IP’s zijn met alle drie de beheersprogramma’s in te stellen, zij het met Remote Setup iets beperkter. Remote Setup kan als enige APIPA (Automatic Private IP Addressing) instellen.

Voor scannen is het scantype, de resolutie en de documenttypes voor zwart wit, grijze en kleur uitdraaien in te stellen. Voor printen zijn Quality, Brightness, Contrast, Crop, Borderles en Datum.
Voor de Fax ondersteuning worden basisinstellingen geboden, hierbij met name XMIT en remote fax instellingen. Er zijn instellingen voor het adresboek en een tweede nummer kan worden opgeslagen.

Voor het beheer worden alleen tijdinstellingen aangeboden.


chapter_3103
Als algemene instellingen zijn Auto Power off, Sleep time, volume en display instellingen te noemen. Verder wordt de nodige algemene informatie getoond.

Als algemene netwerkinstellingen zijn services, notificaties en protocollen, het regelen van certificering en het met meer detail configureren van tet SNTP-protocol te configureren. Instellingen voor bedraad en draadloos netwerk de Primary en secondary WINS- en DNS-server IP’s kunnen worden ingesteld. Voor bedraad net werk zijn het NETBIOS of het standaard gebruik van een ipv6 adres in te stellen. Als draadloze instellingen zijn nog het Netwerk SSID en channel, Network Encryption Key, client + server certificaat verificatie en IPv6 te noemen.

Als scaninstellingen kunnen worden genoemd Scan to FTP, Scan To Network, Scan To Media, Add date and time, file type, kwaliteit, auto crop, dubbelzijdig, ADF automatisch uitlijnen, helderheid en contrast. Voor printen De webserver kunnen verschillende papiertypes en groottes en het standaard gebruik voor de verschillende lades worden geconfigureerd.

Voor faxen kan de kleurinstelling, het contrast, de documentgrootte, en automatische nummerherhaling en wat nummerkeuze voorinstellingen worden aangepast en adressen kunnen in het adresboek worden toegevoegd.

Voor de beheerders rol wordt een Secure Function Lock en de nodige andere unieke instellingen aan.


chapter_4
Onderin de Advanced tab is nog een knop geplaatst, Other Print Options (Y) die toegang geeft tot een dialoog met nog meer instellingen:De bovenste optie geeft toegang tot de Change Data Transfer Mode-instelling. Die data transfer mode is te optimaliseren voor printkwaliteit en printsnelheid. Waar de standaard aanbevolen setting voor optimaliseert is niet duidelijk.

De tweede optie regelt de Advanced Color Settings. Zo kunnen halftinten door dithering (rasterpatronen) of diffusie worden benaderd. Dithering is meer geschikt voor zakelijk printwerk met grafieken met wel gedefinieerde overgangen. De diffusie optie is meer geschikt voor de zachte kleurovergangen van bijvoorbeeld foto’s. Verder staat op dit tabblad de fascinerende match monitor functie. Heeft de software waarvan uit wordt geprint zijn eigen match functie, dan zet je deze optie uit. De optie kan worden gebruikt als de gebruiker de weergave op de monitor wil benaderen. Wat voor algoritme wordt gebruikt om een multifunctional een lichtgevend scherm te laten benaderen wordt niet duidelijk gemaakt. Twee effecten komen mij zo voor de geest:
 • Deze bron stelt dat dit vooral te maken heeft met de beperkte kleurruimte van de monitor. Dit klinkt plausibel en kan betekenen dat de kleurruimte van je afdruk door de printerdriver wordt beperkt om die van de monitor te benaderen. Gewoon proberen en kijken of het bevalt lijkt het devies. Ik kan mij alleen geen situaties bedenken wanneer ik dit wenselijk zou vinden.
 • Een ander effect is dat het licht uitstralend beeldscherm een afbeelding anders doet ervaren dan een print op papier. Dit is te ondervangen door de monitor op een intensiteit in te stellen die in de buurt komt van hoe een afdruk bij bepaalde belichting (lamp licht, daglicht) toont.
Het derde tabblad, Reduce Smudge, regelt het reduceren van het risico op uitvegen. Opties worden gebonden voor enkelzijdige afdrukken, dubbelzijdige afdrukken en afdrukken op Glas(foto)papier. Bij glanspapier is deze instelling aan of uit te zetten, in beide andere gevallen is te kiezen tussen uit, laag en hoog. Deze mogelijkheden moet je pas gaan gebruiken als het probleem zich voordoet bij het papier dat je gebruikt. Met de instelling stuur je op de printsnelheid. De combinatie van papier en inkt resulteert in een bepaalde droogtijd. Eigenlijk moet je deze mogelijkheden lezen als dat de fabrikant tolerantie heeft ingebouwd voor alternatieve inkt- en papiersoorten.

In het vierde tabblad, Retrieve Printer Color Data, is een functie die wat onduidelijk blijft. Zou de multifunctional worden vervangen, dan wordt aangeraden om de besturingssysteeminstellingen voor dit apparaat te laten matchen met die van de multifunctional. Wat er dan precies wordt aangepast blijft mij onduidelijk.

Met het vijfde tabblad wordt geregeld of van alles wat wordt geprint op de pc een pdf-archief wordt aangelegd. Voor een klein bedrijf kan dit handig zijn om prints te kunnen terughalen, of om te controleren welke documentstatus precies is afgedrukt.

De zesde tab tenslotte is een optie die na transport van de multifunctional kan onderdrukken dat bepaalde regels of afbeeldingen vager worden afgedrukt. De setting zou de uitlijning van de printerkop aanpassen. De instelling is hierbij afhankelijk is van de papiergrootte van voorkeur (A3, JIS, Ledger of A4, Letter of andere groottes).


chapter_5
Hieronder nog iets meer schermen van Brothers iprint&scan zoals die ten tijde van de review op Windows Phone en Android te zien waren. Dit is meer bedoeld als een impressie dan een uitputtende uitleg.


chapter_51
chapter_52
Let op, software is geconnecteerd aan een Brother MFC-J480DW, ten tijde van de review wilde ik zo in ieder geval een impressie geven van de iprint&scan op een Android toestel.

Menu Brother MFC-J6930DW 2

Door teacup op maandag 18 juni 2018 18:22 - Reacties (0)
Categorie: Hardware, Views: 3.779

Header_1
3.4.2 Scannen naar ftp
3.4.3 Websservice scan
3.4.4 Web scan
3.5 Apps
3.5.1 Creative center sjablonen afdrukken
3.5.2 Scannen naar mobiel
3.5.3 Kopie voor gemakkelijk lezen
3.5.4 FaxForward naar Cloud/Email
3.5.5 Eenvoudig scannen naar Email
3.5.6 Informatie softwarestatus
3.6 Snelkeuzemenu’s kopiëren met A3 formaat
3.7 Download software
4 Slotwoord


Header_3_4_2

Dit deel is het tweede deel van een tweedelige blog over de menustructuur van Brother multifunctionals in het algemeen en de MFC-J6930DW in het bijzonder. Een link naar het eerste deel: Overloop: Menu Brother MFC-J6930DW 1 en een link naar de review waaraan de blog over deze printer is opgehangen: productreview: Brother MFC-J6930DW review door teacup.

In een andere tweedelige blog (Overloop: Tests Brother MFC-J6930DW 1 en Overloop: Tests Brother MFC-J6930DW 2) wordt wat dieper ingegaan op het testwerk voor deze review.


scannen naar ftpgeen profiel gevonden meldingHeader_3_4_3


webservice scanws-scan te kiezen services 1ws-scan te kiezen services 2Header_3_4_4

De web scan scant momenteel naar de volgende services op het internet:

structuur_webscanoptiesscannen naar web internet connectie meldingbevestig voor herhalen meldingselectie van webdienst 1selectie van webdienst 2 selectie van webdienst 3 info scannen naar webHeader_3_5

De hoofdmenu optie Apps biedt de volgende opties (Apps) aan:
gebruik van apps beschikbare apps 1beschikbare apps 2beschikbare apps 3info appHeader_3_5_1

Zou deze optie de associatie opwekken toegang te geven tot die rijke webomgeving met een heleboel materiaal dat de moeite waard is om af te drukken, dan is dat misplaatst. De optie biedt toegang tot wat elementaire documenten als boodschappenlijstjes (leeg, een soort uit te printen opschrijfboekje), briefpapier en rekenbladen. Voor mensen die voorbedrukt schrijfpapier willen gebruiken is het misschien nog iets, niet voor tweakers verwacht ik.


categorie selectie te selecteren categorieën 1te selecteren categorieën 2selectie van bestanden 1selectie van bestanden 2selectie van bestanden 3selectie van bestanden 4 selectie van bestanden 5 selecteren van bestandHeader_3_5_2

Deze functionaliteit vond ik wazig. Uit een Brother webpage vond ik de volgende tekst erover:
Scan to Mobile allows you to retrieve a scanned document on your mobile device without being connected to the network the machine is on. After the document is scanned, the machine will display a QR code. Using a QR code application on your mobile device, you can scan the code for the link where the document can be retrieved.(Requires a QR code app. on the mobile device).
Met behulp van een pincode die uit een QR-code wordt afgeleid kan een weblink worden verkregen van waaruit met een smartphone gescande informatie kan worden gedownload . Zoals in de foto’s hieronder is te zien is aan deze scans nog best wat in te stellen ook.

Uit het gebruik van een weblink leid ik wel af dat deze service door Brother wordt geleverd. Dit maakt deze optie wat mij betreft minder geschikt voor documenten met (privacy)gevoelige inhoud.


scannen naar mobiel info 1 scannen naar mobiel info 2 selectie bestandstype 1selectie bestandstype 2scaninstellingen menu 1scaninstellingen menu 2 scaninstellingen menu 3 optie snelkoppeling makenoptie pincode optie scantype menu scanresolutie 1menu scanresolutie 2menu scanformaat 1menu scanformaat 2menu scanformaat 3optie lang papiermenu dubbelzijdigoptie adf scheefcorrectieoptie lege pagina overslaanmenu verwijder achtergrondkleurmenu opslaanHeader_3_5_3

Deze app is speciaal gemaakt om het lezen van documenten makkelijker te maken. Zo wordt de tekstgrootte vergroot en wordt de tekst donkerder afgedrukt. Ook wordt gelegenheid geboden om de afdrukkwaliteit te verhogen of het papierformaat groter te kiezen.


tekst gemakkelijker leesbaar maken Leesbaar maken opties afdrukkwaliteit optiepapierformaat optieHeader_3_5_4

Om deze functionaliteit te configureren Moet het Web based management worden benaderd. Dit programma behandel ik wat uitgebreider in een andere blog. Ben je bekend met het Web based management beschrijft deze help pagina de configuratie. Deze pagina verondersteld wel dat de Fax functionaliteit op de multifunctional is geconfigureerd.


faxforward info 1 faxforward info 2 optie fax doorsturen naar cloudstatus fax doorsturen naar cloudfax opslaan menuscaninstellingen menu scanformaat menu 1 scanformaat menu 2scanformaat menu 2menu 2 zijdige scanHeader_3_5_5

Voordat dit kan worden gebruikt moet een account met een e-mailadres worden aangemaakt. Nu heeft Brother niet expliciet aangegeven dat het e-mailadres op een zeker moment naar Brother wordt geregistreerd. Uit deze help pagina leid ik af dat de e-mailadressen (10 maximaal) lokaal op de machine wordt opgeslagen. De e-mailadressen staan los van een eventueel (Fax) adresboek dat wordt gebruikt. De e-mailadressen kunnen worden gepersonificeerd met een pin code, zodat geen ongewenste scans kunnen plaatsvinden.


doeladres nodig melding account bewerken optie account bewerken dialoogvooraankondiging invoer e-mailadrestoetsenbord voor invoer van emailadresfoutmelding na niet invoeren emailadresterug in het hoofdmenu hoe de scan op te slaanHeader_3_5_6

Nu zijn er niet zoveel mensen die de EULA overeenkomst eens grondig willen doornemen. Dat is onder anderen te benaderen via de Informatie (softwarestatus) app. Relevanter is van welke functies de ondersteuning is gestopt, en welke nieuwe functies zijn toegevoegd.


info appinfo keuzemenu bevestiging na selectie EULA optieeven geduld melding bij printen submenu geschiedenis-optieinformatie achter informatieoptie 1informatie achter informatieoptie 2informatie over nieuwe functiesHeader_3_6

In het hoofdmenu bevindt zich nog een tweede optie voor kopiëren. Deze optie is gericht op het kopiëren met A3 formaat als bron of doel.

De volgende opties worden onder deze optie geboden:Zelf dacht ik na een vluchtige analyse dat er een flinke overlap is tussen de mogelijkheden onder de hoofdoptie Kopie en de mogelijkheden onder Kopie A3. Uiteindelijk blijkt alleen de optie kopie A4 naar A3 (rood gemarkeerd) ook in het algemene Kopie menu te zijn terug te vinden. In het schema hier direct boven is te zien.


topniveau menu A3 - kopie koppelinginfo verschillende A3 kopie koppelingenOptie twee gescande A4 documenten op een A3 kopie na selectie optie kan direct worden gekopieerdinstellingen voor de optie 2xA4 op A3 kopiereninstellingen -2- voor de optie 2xA4 op A3 kopiereninstelling papierformaat voor het optie 2xA4 op A3 kopiereninstelling kwaliteit voor het optie 2xA4 op A3 kopierenoptie kopie van A3 naar A3 na selectie optie A3 naar A3 kan direct worden gekopieerdoptie kopie van A3 naar A3 optie kopie (vergroting) van A4 naar A3 optie kopie (verkleining) van A3 naar A4 optie kopie A4 op A3 met notitieruimte (liggend met lijnen)optie kopie A4 op A3 met notitieruimte (staand met lijnen)optie kopie A4 op A3 met notitieruimte (Liggend met raster)optie kopie A4 op A3 met notitieruimte (liggend met blanco pagina)optie kopie A4 op A3 met A4 gecentreerdHeader_3_7

Onder de download software optie bevindt zich alleen een infopaneel naar de Brother website met een QR code.


topniveau menu A3 - download koppelingdownload mobiele software met QR codeHeader_4

In dit document is de focus gelegd op het kopiëren en scannen en het gebruik van de apps. Het gebruik van de fax functionaliteit heb ik laten liggen. Om over de fax functionaliteit iets kort te zeggen zijn de instelmogelijkheden vergelijkbaar met die beschikbaar waren bij de kopieeroptie.

De interface die Brother in de MFC-J6930DW biedt is uitgebreid. Voor een aantal zaken, zoals hoge resolutie scans, scaninstellingen als True gray komt de gebruiker nog wel bij de PC software terecht. Voor normale gebruikssituaties is met de apparaatinterface van de multifunctional een voldoende goed resultaat te bereiken mocht er even geen tijd zijn om een computer te benaderen.

“De interface is uitgebreid, is ze misschien té uitgebreid?”; piepte een klein stemmetje in mij. Zelf was ik bang voor een overlap tussen de A3 copy optie en de gewone Copy optie. Dit bleek mee te vallen. Vanuit het oogpunt van modulariteit is de opdeling nog wel te verdedigen. De optie is niet relevant voor apparaten zonder A3 mogelijkheden, en dat zijn er nog best wel wat.

Brother doet zijn uiterste best om de interface een vierbaanssnelweg voor opdrachten te laten zijn. Naast alle snelkoppelingen naar veel gebruikte kopie- en scanscenario’s biedt het apparaat goed toegankelijk de meest voorkomende configuratie opties. Mocht dit nog niet genoeg zijn is een zelf geconfigureerd scenario als een apparaat specifieke snelkoppeling op te slaan. Ik moet mijzelf erop betrappen dat ik dit nog helemaal niet nodig heb gehad, terwijl ik het apparaat figuurlijk gesproken binnenstebuiten heb gekeerd.

Waar ik wat kritischer op ben zijn de in de interface aangeboden apps. Die lijken mij soms wat een proefballonnetje. Zo moest ik voor scannen naar mobiel gaan zoeken naar een beschrijving wat die functionaliteit nu eigenlijk precies deed. De skeletfunctionaliteit die onder de Creative Center app is weggestopt kon mij ook niet echt inspireren. Eigenlijk wordt dat Creative Center met die app geen recht gedaan. De “apps” scannen naar ..... (vul in: doorzoekbare pdf, word, excel, powerpoint) zouden snelkoppelingen kunnen zijn in het algemene scan menu. Dit is wat mij betreft meer logisch. De gebruiker vindt de opties waar die ze zoekt. Ook hier zou modulariteit een verklaring kunnen zijn voor de opdeling die we zien. Misschien worden de functies niet op alle Brother apparaten aangeboden. Dan nog zou ik als gebruiker niet met deze modulariteit belast willen worden, ik wil gewoon een logische interface.

Maar de apps kunnen we grotendeels links laten liggen. De basisfunctionaliteit staat in deze interface als een huis. Mogelijk is dat weer het voordeel van de standaardisatie van die apparaatinterface. Brother is zo in staat om er veel capaciteit voor vrij te maken, omdat gelijk de gehele range van apparaten wordt ondersteund. Die standaardisatie is mijn veronderstelling, maar als ik zie dat die menustructuur bij verschillende Brother apparaten terugkeert, lijkt het er wel op.

Menu Brother MFC-J6930DW 1

Door teacup op maandag 18 juni 2018 18:21 - Reacties (0)
Categorie: Hardware, Views: 2.087

Header_1
1 Inleiding
2 Configuratie
2.1 Datum en Tijd instellen
2.2 Inkt installatie
2.3 Update regiem
2.4 Uitschakelen fax-functionaliteit
2.5 Netwerkinstellingen
2.6 Enkele laatste adviezen
3 Gebruik
3.1 Hoofdmenu
3.2 Snelkeuzemenu kopiëren
3.3 Kopie-instellingen
3.4 Snelkeuzemenu scannen
3.4.1 Scannen naar computer


Header_1

Een aparte blog over menustructuur van een multifunctional? Ook deze info voerde te ver om allemaal in de productreview: Brother MFC-J6930DW review door teacup te plaatsen. Toch vond ik het de moeite waard om eens te kijken hoe die menustructuur voor in dit geval de MFC-J6930DW is opgezet. Hierbij verwacht ik dat deze software modulair zal zijn opgezet. Wat bij dit uitgebreide voorbeeld van de Brother inkjet multifunctionals aan de orde komt kunnen we dus in elementen terugverwachten in de andere modellen van de Brother multifunctionals.

Laten zien hoe de menu’s van deze MFC-J6930DW zijn opgezet kan dus ook interessant zijn voor kopers van de andere Brother modellen die opdrachten vanuit de apparaten zelf willen starten, en willen weten hoe effectief die menustructuur is in te richten. Deze blog geeft dus een inzicht in de stand van techniek bij de Brother printerinterfaces.

Dit deel is het eerste deel van tweedelige blog over de menustructuur van Brother multifunctionals in het algemeen en de MFC-J6930DW in het bijzonder. Een link naar het tweede deel: Overloop: Menu Brother MFC-J6930DW 2. In een andere tweedelige blog (Overloop: Tests Brother MFC-J6930DW 1 en Overloop: Tests Brother MFC-J6930DW 2) wordt wat dieper ingegaan op het testwerk voor deze review.


Header_2

De eerste plaatjes de display schoot ik tijdens de configuratie van de multifunctional. De weerslag hiervan vinden jullie in dit hoofdstukje.


Header_2_1

Het instellen van de datum en de tijd is rechttoe rechtaan met een paar menu's met opties voor de cijfers. Zo worden achtereenvolgens het jaar, de maand, de dag en de tijd ingegeven. Deze instellingen houdt het apparaat trouwens netjes vast bij uitschakelen.


landselectiejaarinstellingmaandinstellingtijdsinstellingHeader_2_2

Ook voor de installatie van de inkt en de controle van het afdrukresultaat worden een paar menustapjes doorlopen. Na het plaatsen van de patronen detecteert de multifunctional dat de klep dicht gaat. De gebruiker wordt dan gevraagd om wat papier in lade 1 te doen zodat een afdruktest kan worden uitgevoerd. In dit afdrukresultaat worden getrapt in alle vier de kleuren lijntjes geprint zodat alle spuitopeningen in de printer afzonderlijk worden aangesproken. Worden de lijntjes patronen volledig geprint, dan zijn alle spuitopeningen in orde. Vallen er lijntjes weg, dan moet je de multifunctional zichzelf laten schoonmaken. Ook deze menustapjes heb ik als rechttoe rechtaan ervaren.


inkt installatie 1config inkt installatie 2laad papier meldingcontrole afdrukresultaatHeader_2_3

Is de multifunctional verbonden met het internet, dan zal ze zich regelmatig updaten. Een update is dan ook een logische stap bij de configuratie van een nieuwe machine. Zoals aan de bijbehorende meldingen is te zien meldt Brother de gebruiker wat gedurende die update precies gebeurt. De gebruiker moet hierbij akkoord geven op het delen van de identiteit van de multifunctional met Brother. Ook staat er een verwijzing naar het privacy beleid van Brother. Dit is na te lezen in Privacy policy Brother. Het is goed om dit beleid te bekijken. Los van of je gelukkig bent met de beschreven handelswijze, Brother is wel transparant in haar communicatie wat ze precies met je gegevens doet.

Uiteindelijk krijg je als gebruiker de keuze of Brother de update online kan uitvoeren. Na een akkoord wordt de update opgehaald en voert de printer een reboot uit om de nieuwe instellingen te activeren. Zou je nee antwoorden dan is er nog een tweede mogelijkheid om de update via een PC uit te voeren met een door Brother geleverde firmware update tool. Wordt die update ook uitgevoerd vanuit een online Brother bron, de dialogen kunnen de gebruiker wat meer een gevoel van controle geven over wat er precies wordt gedaan.


update meldingupdate dialoog 1update dialoog 2update dialoog 2update disclaimer 2update disclaimer 3Header_2_4

In mijn geval maakte ik geen gebruik van de Fax-functionaliteit. De multifunctional mekkert tijdens de configuratie regelmatig over een station ID, dit slaat terug op de fax functionaliteit maar dit werd mij pas duidelijk na het opzoeken waar die melding op terugsloeg. Het station ID is het nummer van de telefoonaansluiting waarmee de printer geconnecteerd kan zijn. Zelf zou ik dit toch echt anders omschrijven. Om die Fax functionaliteit de nek om te draaien moest redelijk diep de menustructuur van de multifunctional worden gedoken. Hieronder worden de stappen hiervoor beschreven.


stations-id meldingtopniveau menuinstellingen menualle instellingenfax instellingen bovensectiefax instellingen bovensectieoptie fax diversenoptie fax diversen keuzeHeader_2_5

Netwerkinstellingen zijn in te stellen zoals hieronder is beschreven. Bij mij ontstond nog wat verwarring over het onderscheid tussen Stand. Inst. en Standaardinst. In het instellingen > alle instellingen menu staat bovenin de optie Standaardinst., en als je helemaal naar beneden scrolt de optie Stand. Inst. Mogelijk een vertaal dingetje, maar dit kan wat eenduidiger.


Alle instellingennetwerkinstellingeninstellingen LAN met kabelIP instellingen bovensectieIP configuratieHeader_2_6

En na nog enkele adviezen van Brother kan de multifunctional dan eindelijk gebruikt worden.


Gebruikstipslade-instellingeen eerste kopieladeselectie voor kopieHeader_3

In dit hoofdstuk ga ik nog iets meer in op hoe Brother de functionaliteit van de multifunctional voor de gebruiker ontsluit.


Header_3_1

De display is opgedeeld in drie zones. Bovenaan bevindt zich een statusregel met meldingen, datum en status indicatoren. In het midden is een zone te vinden met de pictogrammen naar de functies van de multifunctional (snelkoppelingen). Onderin bevindt zich als derde zone een balk met koppelingen. Op deze balk is de toegang te vinden naar door de gebruiker ingestelde snelkoppelingen, een directe toegang tot de Wifi instellingen en een toegang tot de algemene instellingen en een resterende inkt status.

In de vierde foto is de dialoog met de persoonlijke snelkoppelingen te zien. Vanuit de opties in de vaste menustructuur is rechtsboven een optie te zien om de door de gebruiker voorgeconfigureerde optie als snelkoppeling op te slaan.

De middelste zone met de pictogrammen geeft toegang tot de belangrijkste functionaliteit van de multifunctional. Extreem links en rechts zijn pijlen te zien die suggereren dat horizontaal door de opties is heen te scrollen. Met swipen of een tikje extreem link en rechts loop je door de opties heen.


topniveau menu 1topniveau menu 2topniveau menu 3gepersonificeerd snelkeuzemenu


Deze hoofdopties zijn de volgende:

structuur_hoofdmenuHeader_3_2

Onder de kopieeroptie in het hoofdmenu bevinden zich diverse snelkeuzeopties om veelvoorkomende kopieersituaties direct aan te bieden. De meeste situatie die ik zo bij kopiëren zou wensen vond ik ik tussen de opties wel terug. Vergroten van A4 naar A3. Dubbelzijdig kopiëren naar Dubbelzijdig, maar ook enkelzijdig kopiëren naar dubbelzijdig. Meer exotische opdrachten zijn het twee pagina's op een zijde afdrukken (Portrait en Landscape), of een poster (een pagina op vier zijdes) en een inktbesparende modus.


Van A4 naar A3Normaalenkelzijdig naar tweezijdigtweezijdig naar tweezijdigtwee zijdes naar een pagina landscapetwee zijdes naar een pagina portraitvier zijdes naar een pagina portrait (poster)inktbesparende standboek (2 zijdes portrait op een zijde landscape)variaties opslaan als snelkoppeling


De volgende manieren van kopiëren worden standaard aangeboden:
Header_3_3

Bij het selecteren van de optie Kopie uit het hoofdmenu kom je in een kopieerdialoog. Links in de dialoog zijn de belangrijkste voorgeselecteerde opties te zien. Linksboven is te zien hoeveel kopieën worden gemaakt en rechts welk type kopieeropdracht is geselecteerd. Onderin biedt de statusbalk de mogelijkheid om kleur of zwart-wit te kopiëren. Om te weten wat er is in te stellen moeten we naar de opties linksonder kijken. Deze knop geeft toegang tot een menustructuur.


printopdrachtPrintopties 1Printopties 2Printopties 3kwalteitsniveau menupapiersoort menumenu papierformaat 1menu papierformaat 2menu papierformaat 3ladeselectie menuvergroten verkleinen menu 1vergroten verkleinen menu 2vergroten menuverkleinen menu 1verkleinen menu 2Dubbelzijdig opties


Bij de kopieopties is in deze menu structuur het volgende terug te vinden:
Header_3_4

In het snelkeuzemenu voor scannen worden opties geboden voor het scannen naar verschillende doelen.


scannen naar USBscannen naar computerscannen naar ftpscannen naar netwerkscannen naar webwebservice scan
Scannen naar USB spreekt hierbij voor zich. Scannen naar computer en scannen naar netwerk overlappen elkaar natuurlijk bij een printer die alleen via het netwerk zijn connectie legt naar computers. Voor het scannen naar ftp en naar web is wat configuratie nodig om de gewenste adressen toe te voeren.


Header_3_4_1

Scannen naar computer wordt even uitgediept:


scannen naar computerscannen naar computer optiesscannen naar computer toelichting 1scannen naar computer toelichting 2scannen naar computer toelichting 3scannen naar computer toelichting 4scannen naar bestand opties 1scannen naar bestand opties 2scannen naar bestand opties 3menu tweezijdige scanoptie scaninstellingenmenu scantypemenu resolutiemenu bestandstype 1menu bestandstype 2menu helderheidoptie automatisch rechtleggen ADFoptie geen lege pagina’smenu bestandstype 2melding geen web based management profiel


Door naar het tweede deel: Overloop: Menu Brother MFC-J6930DW 2

Tests Brother MFC-J6930DW 2

Door teacup op maandag 21 mei 2018 21:41 - Reacties (0)
Categorie: Hardware, Views: 2.865

Header_1

11 Resultaten office tests
11.1 Zwart-wit
11.1.1 Word documenten
11.1.2 Pdf-documenten
11.2 Kleur
11.2.1 Word documenten
11.2.2 Pdf-documenten
12 Resultaten foto’s
12.1 Zwart-wit
12.2 Kleur
13 Energieverbruik
13.1 Eerste Indicatie
13.2 Metingen bij activiteiten
13.2.1 Standby
13.2.2 Print Zwart-Wit Document
13.2.3 Print Zwart-Wit Picture
13.2.4 Print Kleuren Picture
13.2.5 Scan Zwart-Wit Document
13.2.6 Scan Zwart-Wit Document Advanced
13.2.7 Kopie Zwart-Wit Document
13.2.8 Kopie Kleuren Picture
13.3 Evaluatie

Revisie 05-05-2019
Toevoegen van Hoofdstuk 13 EnergieverbruikHeader_11

Dit deel 2 van de MFC-J6930DW testblog is een voortzetting van MFC-J6930DW testblog deel 1. In dit gedeelte wordt ingegaan op de kwaliteit van de print- en scanresultaten. De testblog is ontstaan voor het beschrijven van tests die zijn gedaan in het kader van het schrijven van een review over de Brother MFC-J6930DW multifunctional.


Header_11_1

Om een indruk van de kwaliteit te geven die met een normale nauwkeurigheid is te bereiken hieronder enkele samples.

Bij de Word scan is dus eerst een origineel Word document uitgeprint met een normale nauwkeurigheid en een resolutie van 200x200 dpi (zie printen) gescand, waarbij het resultaat is geconverteerd tot een Word document. Dit resultaatdocument is vergeleken met het brondocument. Het document was een template voor een wetenschappelijk verslag. In deze template was een grafiekje, een tabel en wat email en web verwijzingen verwerkt.Hierboven zijn daarvan enkele samples te zien. Links het brondocument, rechts de kopie. Wat mij opviel is dat de fonts in de kopie een halve fontgrootte groter werden (van 8 naar 8.5, van 10 naar 10.5). Dit is ook te zien aan hoe de tekst zich uitlijnt. Deze vergroting van het font leek in de meerdere tests systematisch te zijn.

Verder is te zien dat het grafiekje door de scansoftware terecht als plaatje is geconverteerd. De randen van het grafiekje zien iets rafeliger. Dit is natuurlijk ook een gevolg van de gebruikte normale resolutie van 200x200 dpi. Een document met grafische elementen rechtvaardigt dus al vlot een iets hogere resolutie.

Kijk ook naar de misinterpretatie van de units op de liggende as. Die misinterpretatie gedroeg zich trouwens als ruis, getuige de verschillende resultaten in de verschillende samples. In de bron zijn de units op de liggende as trouwens deel van het plaatje, in de doeldocumenten zijn ze losstaande liggende tekst.

Verder vielen soms elementen uit de tekst weg. Zo valt in het tweede sample de de string Fig. 1 in het onderschrift van de grafiek weg.

Ook met weblinks wist deze conversie zich weinig raad. De software heeft blijkbaar geen trigger om na een http:// substring een weblink te herkennen. Het lukt wat beter, als weblinks of Email adressen netjes tussen haakjes staan. De kopie markeert dan zelfs als het origineel dat niet doet.En met tabellen weet de software ook vaak geen raad. Het malle is dat het soms ook helemaal goed lijkt te gaan. Dit zou iets kunnen zeggen over de reproduceerbaarheid waarmee de multifunctional in staat is te scannen. Hierbij neem ik aan dat de softwarematige conversie consistent gedrag vertoont.Om toch zorgvuldig te zijn is ook gekeken of met het afdrukken met betere kwaliteit en het scannen met hogere resoluties een positief effect heeft op hoe de conversiesoftware de scans kan interpreteren. Om dit te testen is het bestand in de fijne kwaliteit afgedrukt en in 600x600 dpi gescand. Ook is nog een afdruk gemaakt met de beste kwaliteit. Dit document is met een resolutie van 600x600 dpi gescand. Opnieuw vergelijken we de resultaten van de grafiek en de tabel.Bij de grafieken lijkt een verslechtering op te treden. Wat opvalt is dat bijna iedere scan uniek lijkt te zijn. De interpretatiefouten die de software maakt bij het vertalen van deze grafiek naar een object in een Word document worden daarmee bijna willekeurig.Bij de tabellen is de beeldvorming wat positiever. Er is een verschil te zien in wat de software lijkt te kunnen interpreteren. Griekse letters, zoals die in formules worden gebruikt lijken alleen een brug te ver. Zou een document als dit goed moeten worden gescand dan moet de gebruiker met sectoren kunnen aangeven wat als afbeeldingen en wat als tekst moet worden gescand. Die mogelijkheid wordt niet geboden.


Header_11_1_2
Ook in normale nauwkeurigheid van 200 x 200 dpi weet de scanner dit goed gelijkend en functioneel in te scannen. Links zie je het bronbestand en rechts de gescande afdruk. Natuurlijk ontstaat er met de afdruk- en scanstappen beeldruis:Die ruis is natuurlijk een keuze. Voor tekstdocumenten is de normale instelling goed genoeg. Normal zou een functioneel en leesbaar resultaat op moeten leveren. Hierbij wordt wel uit gegaan van slechts een enkele conversie. Met het printen en het scannen op normale nauwkeurigheid beslaat deze test 2 conversies, ieder met zijn eigen ruis. Laat duidelijk zijn dat de multifunctional beter kan, als je haar de tijd daarvoor geeft.

Ook bij de pdf-resultaten is gekeken of er een positief effect is wanneer de het pdf-bestand met een betere kwaliteit wordt afgedrukt en met een hogere resolutie wordt gescand. Om dit te testen is het bestand in de Fine kwaliteit afgedrukt en in 300x300 dpi gescand. Ook is nog in de beste kwaliteit afgedrukt. Dit document is met een resolutie van 600x600 dpi gescand.Uit deze twee documenten blijkt dat de stap tussen 200 dpi, normaal en 300 dpi, fijn best groot is. Het onderscheid tussen 300 dpi, fine en 600 dpi best is klein te noemen en voor praktisch gebruik weinig waarde toevoegen. Het is een persoonlijke afweging of 200 dpi goed genoeg is of dat documenten met 300 dpi toch als prettiger worden ervaren.


Header_11_2


Header_11_2_1
Op andere vlakken dan het eerder besproken zwart-wit document bleek dit document ook een uitdaging om een MSWord *.docx kopie van te produceren.

Zo zijn de titel en hoofdstukaanduidingen van het document niet goed te reproduceren. Nu heb ik begrepen dat OCR op titels uitvoeren op zich een uitdaging is. De Brother software is hierop geen uitzondering. Sommige letters in de titel vielen weg of werden verkeerd gekozen. Ook was het font in het origineel (Impact 80) vervangen door Arial (86.5).Voor de hoofdstukaanduidingen was de tekst wel in orde, maar was het font verschillend (Verdana 17 in plaats van Impact 22). Werd een kop verwerkt in een gekleurd testblok dan werd het door de scan als een plaatje geïnterpreteerd en was de tekst niet meer editeerbaar.Ook in in de afbeelding van de titel is vast te stellen dat de kleur niet goed is gekopieerd.
In de andere tekst waren verschillende formaten Arial gebruikt. Sommige kwamen overeen met het bron document, sommige niet. Wat mij verder opviel was dat de opbouw van de tekstvelden soms veranderde, en dit gebeurde niet altijd even logisch:Ook ging soms de indeling wat aan de haal. Zo kwam de datumaanduiding van de newsletter links in plaats van rechts terecht.


Header_11_2_2
Ook bij de PDF documenten werd de kleur geconverteerd, maar de indeling bleef overeind. Ook bij deze resultaten moeten we ons realiseren dat de documenten met een normale precisie en 200 dpi resolutie zijn geprint. En deze prints zijn weer gescand.De normale kwaliteit verklaart tenminste het niet effen zijn van de kleurvelden en de dikke letters.


Header_12
Bij het bekijken van de resultaten valt mij op dat de dubbele bewerking van het printen en weer opnieuw scannen eenvoudig laat zien of een multifunctional in staat is om fijne patronen en kleuren te reproduceren. Hieronder de resultaten van de opeenvolgende scans.


Header_12_1
Eerst is een zwart-wit afdruk gescand met verschillende resoluties. De afdruk was een hoge kwaliteitsafdruk, maar voor het referentiekader is ook een lage kwaliteitsafdruk als bron meegenomen. Deze afdruk was gemaakt bij de snelheidstests en was daarbij op normale kwaliteit was afgedrukt. Hieronder zien jullie de originele afbeelding met een detail daaruit dat verder is vergeleken. De resultaten van deze vergelijking zien jullie verderop.Allereerst de scanresultaten waarbij de scanopdracht vanaf de pc is verstrekt. Om de kwaliteit te kunnen vergelijken focussen we op een bepaald deelgebied in de afbeelding, het afbeeldinkje met het bankje, dat hierboven met rood is aangemerkt.Het eerste resultaat is een 300dpi afbeelding van een origineel dat met normale kwaliteit was afgedrukt op standaard papier.

De andere afbeeldingen zijn scans van de hoge kwaliteitsafdruk op fotopapier met de respectievelijke resoluties 300, 600 en 1200dpi.Vervolgens de scanresultaten vanaf de multifunctional zelf, waarbij de pc-software niet als tussensluis fungeert. Dit keer alleen met de hoge kwaliteitsafdruk op fotopapier. De afbeeldingen hadden voor mij een lichte groene zweem. Op de multifunctional zelf is minder te beïnvloeden hoe de afbeelding met grijstinten tot stand komt. De groenzweem doet vermoeden dat dit default niet op de True Gray manier gebeurt die bij de pc-software mogelijk is.Bij het maken van de zwart wit scans is vooral gebruik gemaakt van de instelling Gray error diffusion. Bij deze optie neemt de multifunctional de vrijheid om grijstinten (mede) te emuleren met de vier kleuren die tot haar beschikking staan. Voor zwart wit afbeeldingen is meer nuance te verwachten van een alternatieve instelling, True Gray. Deze laatste optie zou tot meer exacte grijstinten leiden, omdat gekozen kan worden uit 256 variaties.

Om deze laatste instelling te checken is ook met deze True Gray setting de hoge kwaliteitsafdruk opnieuw gescand. Hieronder zien jullie de resultaten van twee True Gray scans op respectievelijk 300 en 600 dpi.

Als ik deze afbeeldingen vergelijk met de eerdere afbeeldingen kan ik positief zijn over de korrel van de True Gray afbeeldingen. Mogelijk zorgt de betere benadering van de grijstinten ervoor dat de software minder naar dither (raster) technieken hoeft te grijpen om die te benaderen. Resultaat: een fijnere korrel. Ook is het risico op kleurzwemen inderdaad geëlimineerd. Waarvan ik meer had verwacht was de dynamiek in de afbeelding. Ondanks de licht grovere korrel en groenzweem heedt de 600dpi afbeelding gemaakt met de multifunctional zelf meer dynamiek dan de 600dpi true gray afbeelding. Uitgemaakte zaak is wel dat de Gray error diffusion voor het maken van zwart wit afbeeldingen beter kan worden genegeerd.Het laatste resultaat is een verificatie met een gefotografeerde afdrukken van het uitgeprinte origineel en van de ingescande copie van dit origineel. Bij dit laatste exemplaar is de afbeelding dus 2 keer door de multifunctional heen gehaald. De enige correctie die op deze laatste twee samples is losgelaten is een correctie van de witbalans. Omdat deze laatste twee afbeeldingen foto’s van de geprinte exemplaren betreft, en geen scans verliezen we wat contrast in de afbeelding.

De bruine kleur van de laatste kopie afbeelding wees mij op een verkeerde keuze die bij de zwart wit scans zijn gemaakt. In de afbeeldingen gemaakt met de multifunctional zelf, direct hierboven, zie je dit ook terug. In plaats van een afbeelding van zwart, wit en grijstinten sluipen andere kleuren in de weergave. Hierboven is het geel, de afbeelding beneden is bruin geworden, alsof een sepia instelling was aangevinkt.Tenslotte maakt het nog uit vanuit welke software de print wordt gemaakt. Om zeker te zijn van mijn bron had ik een nieuwe print gemaakt. Deze print was dit keer niet met Irfanview gemaakt, maar met de ControlCenter4 software zelf. Deze print heb ik uiteindelijk niet gebruikt omdat over deze print weer een lichte groenzweem hing die vergelijkbaar was met de groenzweem in de zwart wit scans die zijn gemaakt met de multifunctional zelf. Mijn gedachte was, laat ik de originele software gebruiken, dan geef ik de fabrikant alle gelegenheid om optimale resultaten te bereiken. Dit pakte echter anders uit dan was bedoeld. In de interface van ControlCenter4 kon ik ook alleen maar aangeven dat de print met grijstinten in plaats van met kleur moest worden gemaakt. Eigenlijk moet ik hierbij dus de conclusie trekken dat ik in de ControlCenter4 software niet in staat ben af te dwingen om echt alleen maar in grijstinten af te drukken waarbij dan alleen zwarte inkt wordt gebruikt.


Header_12_2
Ook van een kleurenafdruk zijn scans met verschillende resoluties gemaakt. De afdruk was een hoge kwaliteitsafdruk gemaakt op fotopapier. De afbeelding die is geprint en vervolgens gescand zien jullie hieronder.

Het originele fragment 1, de digitale versie


Om te focussen op de kwaliteit zijn naar een tweetal gedeelten van de foto gekeken. Een fragment met een deel van een kindergezicht, tweede foto van links. Een ander fragment is gemaakt van de afbeelding met de buizenlampen en de cd. Van deze twee fragmenten bekijken we de gescande versies van de gemaakte afdruk.

Hieronder het originele fragment 1 en de scanresultaten waarbij de scanopdracht vanaf de pc is verstrekt (respectievelijk 300, 600 en 1200 dpi).

Scanresultaten waarbij de scanopdracht vanaf de multifunctional is verstrekt (respectievelijk 300 en 600 dpi).Het laatste resultaat is een verificatie met de gefotografeerde afdrukken van het uitgeprinte origineel en van de ingescande kopie van dit origineel. De enige correctie die op deze laatste twee samples is losgelaten is een correctie van de witbalans (Gimp). Hiermee wil ik aangeven hoe lastig het is om een goede interpretatie te maken van de feitelijke kleuren. Ook een spiegelreflexcamera, en natuurlijk ook Gimp, geeft er weer een eigen draai aan.Origineel fragment 2, de digitale versieScanresultaten waarbij de scanopdracht vanaf de pc is verstrekt (respectievelijk 300, 600 en 1200 dpi).Scanresultaten waarbij de scanopdracht vanaf de multifunctional is verstrekt (respectievelijk 300 en 600 dpi).Het laatste resultaat is een verificatie met een foto van het uitgeprinte origineel en met een foto van de ingescande en uitgeprinte kopie van dit origineel. De enige correctie die op deze laatste twee samples is losgelaten is een correctie van de witbalans. Aan de kleuren is niets gedaan.Kijkende naar de bovenstaande twee samples is wel op te merken dat de scans en de afdrukken minder rood in het resultaat verwerken.

Nu zie ik het allesbehalve als mijn expertise om correcties op scans van foto’s uit te voeren. In Gimp heb ik wat gestoeid om de scan gelijkend te krijgen met het originele bestand op het beeldscherm. Wat mij hierbij opvalt is dat vooral de Magenta uit de pas loopt. Met name in de middentonen lijkt dit af te wijken. Is het origineel wat egaler van kleurovergang, de scan heeft een groter verschil tussen belichte en minder belichte gebieden. Als ik tenminste een van de scans open in Gimp dan merk ik een positief effect wanneer ik bij de color balance voor de highlights magenta 10 punten opschuif.

Met wat hierboven is te zien geweest is niets een absolute waarheid. Met mijn pogingen om een foto te maken van een uitgeprinte scan van een uitgeprint origineel bouw ik heel wat indirectheden in. De foto’s van de afdrukken heb ik door een witbalans bewerking gehaald om ze toonbaar te krijgen (ter correctie van een grauwsluier die niet naar de realiteit was). Maar ook deze witbalans correctie beïnvloedt de foto weer. Ik heb de witbalans wel als de veiligste bewerking ervaren om de weergave van de kleuren te verbeteren.

Toch wil het mijn oordeel over de kleurkwaliteit hieronder relativeren. Hiervoor is het stuk hieronder over kleurechtheid geschreven.

Kleurechtheid
Ik ben geen fotografie- of printspecialist. Wel heb ik bij mijn eerste werkgever het nodige kunnen stoeien met een HP-RTL-plotter en heb bij latere opdrachten ook wel zaken op Dye-sublimation printers en op posters (op 2 mm dikke kunststof dragers) kunnen laten uitdraaien. Zo zijdelings heb ik dus wel met de nodige printtechniek kennis kunnen maken. Op het vlak van kleurprofielen en het aanpassen hiervan zweef ik echter. Het beoordelen van kleuren is sowieso lastig. Dit is te realiseren wanneer we stilstaan bij de volgende aspecten:
 1. Een flatscreen monitor van een computer kan niet de volledige kleurdiepte van een afbeelding tonen. Sommige schermen benaderen haar dicht. Een flatscreen monitor vervormt of polariseert dus de kleurweergave van een afbeelding.
 2. Een afbeelding op een flatscreen monitor straalt licht uit. Een afdruk toont zijn kleuren via opvallend licht dat naar de ogen van de kijker wordt teruggekaatst. Hierbij is de kleur van dit licht ook weer van invloed.
 3. Uitgeprinte resultaten opnieuw scannen stapelt een mogelijke scanafwijking op bij een afwijking van het printen zelf.
 4. Worden de uitgeprinte resultaten met een camera gefotografeerd, dan introduceert dit fotograferen ook weer zijn eigen afwijkingen.
De bovenstaande vier punten deden mij prakkezeren hoe die kleurkwaliteit dan is te testen. Uiteindelijk ben ik maar én gaan scannen én gaan fotograferen. Beide benaderingen leverden zoals verwacht hun eigen onnauwkeurigheden op.

Waren de kleuren van de afdrukken gelijkend en natuurlijk? Op dit aspect moet ik kritisch zijn. Op mijn afdrukken lijkt rood (magenta) ondervertegenwoordigd. Een andere manier om ernaar te kijken is te stellen dat geel oververtegenwoordigd lijkt. Dit laatste zeg ik omdat het mij opviel dat bij het bij een opnieuw inscannen van een hoge kwaliteit print, en het opnieuw afdrukken van deze nieuwe scan, de afbeelding geler werd. Zonder colorimeter kom ik niet verder dan de indicatie dat het aanpassen van het kleurprofiel verstandig kan zijn. Maar ja, zo’n colorimeter kost meer dan de multifunctional zelf. Misschien moeten we voor zo’n ding een pool opzetten.

Het lastige nu is om vast te stellen wat waar is. Natuurlijk kan je dat opzijschuiven en gewoon met goed vergelijken tot een soort printerinstelling te komen die voor jou werkt en waarvan jij de resultaten mooi vindt. Met een investering in tijd, inkt en je voorkeursprinterpapier moet dan een verbetering zijn te bereiken ten opzichte van de uitgangssituatie. Hoe je (iteratief) de onderlinge balans tussen de te printen kleuren kan aanpassen is voor de te vinden in deze supportpagina van Brother. Met iteratief bedoel ik natuurlijk: instelling veranderen – printen – resultaat beoordelen – instelling veranderen - printen, enzovoorts, enzovoorts. In deze eerste methode zit een geluksfactor. Wil je het exacter doen, want je stelt veel belang in een eenduidig juiste kleurstelling, dan kan je nog zorgen dat voor de multifunctional een kleurprofiel wordt opgesteld. Dit profiel is aan te bieden aan het besturingssysteem. Het besturingssysteem weet dan de multifunctional goed aan te sturen.

Wat ik wel weet is dat voor een juiste kleurweergave iedere multifunctional, ongeacht het merk, met wat calibratie kan worden verbeterd. Laat de afwezigheid van opmerkingen over kleurcalibratie in printer of multifunctional reviews je dus niet tot de misvatting verleiden dat die andere apparaten geen calibratie nodig zouden hebben. Omdat ik die calibratie nu niet kan meenemen vind ik het lastig om een afwijking van kleuren mee te laten wegen in de beoordeling van de multifunctional. Ik zou het alleen meenemen als de printerfabrikant geen mogelijkheid tot het zelf uitvoeren van een kleurcalibratie in de driver software van de multifunctional heeft ingebouwd, terwijl dit wel het geval zou moeten zijn. Kleurcalibratie moet trouwens niet worden verward met het uitlijnen van de printerkoppen, dat door printermerken ook vaak als calibratie wordt omschreven. Bij mijn weten verzorgt geen printermerk de mogelijkheid om zelf de calibratie van haar hardware uit te voeren.

Brother levert op zich wel een calibratieprofiel mee. Het wordt geïnstalleerd bij de installatie van de driver software. Dit ene universele(!) profiel kan alleen nooit de lading dekken bij gebruik van verschillende papiertypes. De printermerken die meer voor het afdrukken van foto’s worden gebruikt bieden op hun sites verschillende ICC-profielen aan voor de verschillende papiertypes die bij de printer of multifunctional kunnen worden gebruikt. Brother gaat als office-printermerk niet zover.

Om een printer of multifunctional te kalibreren zijn staan twee aanvliegroutes open:
 1. Een calibratie laten uitvoeren door een derde partij. Dit kan op afstand met een uitgedraaide testafbeelding. Deze calibratie gaat dan alleen op voor de gebruikte inkt- en het gebruikte papiertype.
 2. Zelf een apparaat kopen en zelf de calibratie uitvoeren. Dit is natuurlijk meer des tweakers, was het niet zo dat die apparaten duurder zijn dan de besproken multifunctional.
Colorimeter
De printkleuren zijn dus met een colorimeter te beoordelen. Ook voor mij is dit nog onontgonnen terrein, ik laat dit verder dan ook buiten de scoop van deze review vallen. Ook kost een colorimeter zelf een bedrag dat in de orde van grootte van de multifunctional zelf is. Op zich zou het wel interessant zijn om met een colorimeter te kijken in wat voor mate deze multifunctional nog is te verbeteren.

Colormanagement
Voor colormanagement zijn hieronder enkele bronnen om je verder te helpen:

color-management-guide.com

In deze bron en de sub-paginas waaraan ze refereert word je voor de afweging gesteld om:
 1. Zelf te gaan stoeien met de kleurinstellingen binnen de printerdriver, zoals hierboven beschreven. Best een moeizaam proces.
 2. Het bij de printer/multifunctional meegeleverde ICM-profiel te gebruiken dat in Windows wordt gebruikt
 3. Zelf een alternatief ICC-profiel te maken via een calibratie tool, waarbij een referentie afbeelding wordt geprint en gemeten met een colorimeter (profiel werkt alleen voor de dan gebruikte printeropties in het driversoftware).
 4. Laat een derde partij (heel erg niet tweakers) een kleurenprofiel voor je maken.
Waarom zelf kalibraties gaan uitvoeren? Het argument hiervoor is de specifieke situatie waarvoor de gemaakte calibratie geldt:
 1. Type printer,
 2. Type inkt cartridge
 3. Type papier
 4. De printresolutie
 5. Andere printinstellingen
 6. Gebruiksduur (printergedrag schuift in de tijd)
Zoals je kan zien zijn er veel verschillende gebruikssituaties die een eigen kalibratie rechtvaardigen.

Tenslotte behandelt de bron enkele calibratie tools.

normankoren.com

In deze wat oudere bron wordt beschreven hoe je of met ICC-profielen of met handmatige instellingen in de driver software de kleurinstelling van de printer aangepast kan krijgen. Ook het handmatige instellen wordt in deze bron kort beschreven, al wordt ook de voorkeur voor FCC-profielen beargumenteerd.


Chapter 13
Ehhmm. ja. Nog niet zo makkelijk te meten kwam ik achter. Handicap 1: mijn huis tuin en keuken energiemeter, een Voltcraft Energy Check 3000 (Conrad). Handicap 2: Het energieverbruik per gemaakte print of scan is laag, en is alleen te meten bij het printen heel veel pagina’s.

Eerst nog even wat technische gegevens over die Voltcraft Energy Check 3000:De opgave van de meetfout in de technische gegevens van de meter schitteren wat mij betreft van onduidelijkheid. Het percentage duidt op een fout die met de grootte van je meetresultaat meegroeit. Meet je dus 500W dan kan die meting 5W afwijken, meet je 5W, dan is de fout 0,05 W. Om zich in te dekken is er dan ook nog ±1 W bij gezet om afwijkingen laagverbruiksmetingen mee te verklaren. In haar tests gaf de consumentenbond aan dat deze meter juist in de lagere verbruiksmetingen best nauwkeurig uit de verf kwam. Maar ja, definieer "nauwkeurig".


Chapter 131
In eerste instantie had ik ter oriëntatie wat hapsnap metingen gedaan, door tijdens bepaalde activiteiten te kijken naar het energiegebruik. Onderstaand zijn wat vermogens te zien die zijn vastgelegd gedurende bepaalde activiteiten van de multifunctional. Deze zijn natuurlijk maar indicatief. In werkelijkheid zijn de uitlezingen van de meter voortdurend in beweging. Beschouw de onderstaande waarden als een soort mediaan, maar hierin zit een natte vinger factor.
Chapter 132
Een andere meetwaarde is de totaal opgenomen energie gedurende bepaalde activiteiten, en het hierbij gebruikte minimale en maximale vermogen. Hiervoor grijp ik terug op de al eerder gebruikte testdocumenten.

De volgende activiteiten zijn gemeten:
 1. Standby test
 2. Print Zwart-Wit Document dubbelzijdig 6 pagina’s met tekstformules en tabellen.
 3. Print Zwart-Wit Picture
 4. Print Kleuren Picture
 5. Scannen dubbelzijdig Zwart-Wit
 6. Scannen dubbelzijdig Zwart-Wit + remove bleed throug en ADF deskew
 7. Kopie dubbelzijdig Zwart-Wit
 8. Kopie Kleuren Picture
Het goed meten van de energie en de vermogens plaatste mij voor een dilemma. Als de energiemeter pas na de start van de printeractiviteit zou starten, en vlak voor het einde van de printeractiviteit zou stoppen, dan zijn de waarden voor het minimaal en maximaal opgenomen vermogen wel betrouwbaar, maar zou niet de volledige energie voor het printen van het document worden meten. Zou vlak voor het begin van printen begonnen worden met meten en het meten pas zou stoppen vlak na het einde van printen dan zou wel de volledige energie worden gemeten, maar niet een betrouwbare waarde voor het minimum en maximumvermogen. Omdat de volledige energie door het lage verbruik toch niet goed was vast te stellen heb ik het accent gelegd op het meten van de vermogens tijdens de activiteit.


Chapter 1321
Als eerste is een standby test gedaan. Uiteindelijk is dit ook de enige test waarbij ik een totaal verbruik heb kunnen noteren. Het verbruik bij de andere tests was te klein om door mijn meter te kunnen worden gemeten.

Standby testChapter 1322
Voor de zwart wit document test is het ook in eerdere tests gebruikte sample.doc gebruikt. Dit is een dubbelzijdig document met 6 pagina’s.

De gebruikte instellingen waren:
 1. Dubbelzijdig
 2. normal print quality
 3. plain paper
 4. grey scaleChapter 1323
Voor de zwart wit picture print is de zwart wit afbeelding bw-test-new-51step.jpg gebruikt.

De gebruikte instellingen waren:
 1. Enkelzijdig
 2. Best print quality
 3. plain paper
 4. gray scale
 5. color enhancement
 6. scaling off


De tweede meting heeft iets langer tijd nodig gehad. Dit kwam omdat de multifunctional bij die test niet kortgeleden gebruikt was en uit een standby stand moest komen. Dit is toch gemiddeld ruim 17 seconden extra om de print te produceren.


Chapter 1324
Voor het printen van een kleuren picture is PDI_Target_ProPhotoRGB.jpg gebruikt.

De gebruikte instellingen waren:
 1. Enkelzijdig
 2. Best print quality
 3. plain paper
 4. color
 5. color enhancement
 6. scaling off


De multifunctional liet het papier een moment drogen, wat de tijdsduur en het lage minimumvermogen verklaard. Bij de laatste meting is deze droogfase overgeslagen en zijn de vermogens te zien die tijdens activiteit nodig zijn.


Chapter 1325
Hierbij is de uitdraai sample.doc 6x ingescand dit zijn 6x 3 pagina’s dubbelzijdig = 18 dubbelzijdige pagina’s.

De gebruikte instellingen waren:
 1. 300x300dpi
 2. 24bit color
 3. A4, 2 sided
 4. rotate image counterclockwise 90 degChapter 1326
Ten opzichte van de vorige dubbelzijdig zwart-wit scantest zijn twee advanced instellingen toegevoegd:
 1. remove bleed through pattern
 2. ADF Auto deskewChapter 1327
Sample.doc is een keer dubbelzijdig gekopieerd vanaf de multifunctional zelf, dus zonder tussenkomst PC. Bij deze kopieeropdracht is ook de ADF Auto deskew aangezet. De kopie is gemaakt op normaal papier, maar wel met fotokwaliteit.
Chapter 1328
De PDI_Target_ProPhotoRGB.jpg is drie keer per test met fotokwaliteit enkelzijdig gekopieerd op de multifunctional zelf, zonder tussenkomst PC, verder is ook deze kopieeropdracht gemaakt met ADF Auto deskew aangezet. De kopie is gemaakt op normaal papier.
Chapter 133
Echt veel vertellen deze metingen nog niet echt, om eerlijk te zijn. Een gemiddelde nemen van het minimum- en het maximumvermogen en dit vermenigvuldigen met de tijdsduur is echt te kort door de bocht om een inschatting te maken van het werkelijk verbruik.

Kijken we naar de opgaaf van Brother in haar specificaties....…dan lijken de test resultaten toch overeen te komen met de gevonden maximale waarden.

Zo is de 29 W situatie eigenlijk alleen voorgekomen op momenten wanneer alle printerfunctie tegelijk worden geadresseerd, bij de dubbelzijdige zwart-wit kopie. Bij de kleuren kopie bottleneckt blijkbaar de verwerking van de data want daar weet de printer niet alle functies zo tegelijk aan te vuren.

Gemiddeld is het energieverbruik tijdens activiteit bij alleen printen of scannen een maximaal vermogen van tussen de 15 en 19 W.

De Stand-by stand en de slaapstand herken ik wat minder. Als de printer actief is (display aan, maar al wel een aantal minuten in rust, dan bevindt het vermogen zich rond de 4.2 W. Gaat daarna de display uit, en begint de led indicator boven de startknop langzaam te knipperen, wat ik als de slaapstand uitleg, dan zie ik het vermogen niet hoger komen dan 1.2 W. Maak ik vervolgens de multifunctional even actief en doe haar vervolgens met de aan/uit schakelaar nadrukkelijk uit, de printer gaat dan hoorbaar uit, en de statusindicator boven de aan/uit knop is niet meer verlicht, dan is het verbruik voor mijn energiemeter niet meer meetbaar, 0.0 W. Deze drie situaties zijn net nog een keer bevestigd, en zijn ook te herkennen bevestigen in de initiële metingen.

Samenvattend zie ik het werkelijke energieverbruik van de multifunctional niet boven de opgegeven waarden uitkomen. In de bedrijfssituatie is dit te verklaren dat Brother de situatie beschrijft dat alle functies actief zijn. Mijn ervaring is deze situatie maar een gedeelte van het werkelijke gebruik is. De afwijkingen gemeten bij de inactieve situaties kan ook te wijten zijn aan afwijkingen van mijn energiemeter. Die afwijking zou echter toe moeten nemen met de gemeten vermogens, en deze vermogens zijn heel laag. Bovendien kenschetste de consumentenbond de meter als juist heel nauwkeurig bij metingen bij laag verbruik. Mogelijk, mogelijk, zijn de opgaven van Brother voor deze situaties toch ook wat aan de pessimistische kant.