Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Afsluitend Brother MFC-J6930DW

Door teacup op vrijdag 26 april 2019 21:03 - Reacties (10)
Categorie: Hardware, Views: 3.625

Inhoud
1 Afsluitende blogs
2 Informatie op de verpakking
2.1 Opschriften op de doos
2.2 Bij het uitpakken
3 De multifunctional zelf
3.1 Bedieningspaneel
3.2 Automatische documentinvoer
3.2.1 Aanvoer van brondocumenten
3.2.2 Afvoer van brondocumenten
3.3 Papiertoevoer
3.3.1 Lades aan de voorzijde
3.3.2 Multifunctionele papiertoevoer
3.4 Papierafvoer
3.5 Scanplaat
3.6 Scanners
3.7 Bedrade Interfaces
3.8 Inktcompartiment
3.9 Inktcartridges
4 Links

Revisie 05-05-2019
Verplaatsing van hoofdstuk 4 - Links van Tests Brother MFC-J6930DW 2 naar dit blog in verband met ruimtegebrek in Tests Brother MFC-J6930DW 2.


Header_1

De afgelopen maanden (...jaar...) ben ik met andere zaken bezig geweest, hierover in weer een andere blog wat meer. Ik moest het onderwerp MFC-J6930DW ook even laten liggen... In productreview: Brother MFC-J6930DW review door teacup heb ik echter toegezegd om onder anderen nog een blog toe te voegen met wat extra fotomateriaal. Voor velen zullen deze foto’s ten opzichte van de review meer van hetzelfde zijn, laat deze blog dan maar lekker liggen. Mijn doel met review en blogs is om zo compleet mogelijk te kunnen zijn over de Brother MFC-J6930DW multifunctional. Een flinke overlap met de review is alleen niet te voorkomen.

Verder ga ik in een aparte blog nog in op de verschillen in de beheer software van Brother. Hiervan is een functionele analyse gemaakt.

Tenslotte moeten nog wat metingen worden toegevoegd over het energieverbruik van het apparaat. Dat moet het dan een beetje het laatste zijn voor de MFC-J6930DW. Ik moet even kijken waar ik dat nog bij krijg, om het blogsysteem van tweakers niet te veel te belasten.

Door met blogs te werken hoef ik mijzelf niet zo te laten beperken door reviewconventies. Ook een viewmagneet creëren is het laatste wat ik met deze blogs nastreef. Integendeel bijna denk ik. De blogs over de multifunctional beogen een specifieke doelgroep met hele specifieke wensen. Voor iedere andere casual lezer is dit droge, zo niet gortdroge materie. Mogelijk dat Brother heel blij is met al die aandacht voor deze printer, of juist niet, omdat andere modellen ondersneeuwen. Gelukkig heb ik met Brother niets te maken en hoef geen zieltjes te winnen voor het apparaat. Ik heb gewoon een multifunctional gekocht, en maak van de gelegenheid gebruik om daar als gebruiker, die het apparaat inmiddels sinds februari 2017 in bezit heeft, meer informatie over te delen.

Zo, daar gaan we, de MFC-J6930DW review revisited.


Header_2


Header_21
Op een grote doos kan je veel informatie kwijt. Van deze mogelijkheid heeft Brother vol overgave gebruik van gemaakt. Zelf (sorry) kan ik het dan niet laten om dit volledig vast te leggen. Hieronder wat opnames van de doos-opschriften.Op zich zou je makkelijk over die doos-opschriften kunnen heenstappen, zijn behulpzaam om te achterhalen wat een fabrikant van belang vindt om te communiceren. Op de laatste foto’s is te zien dat Brother het milieu een warm hart toedraagt. Brother verklaart zich op drie vlakken actief:
  1. Papierbesparing. Het automatisch dubbelzijdig afdrukken en meer pagina’s per bladzijde zijn goed in de printerdriver verwerkt. Op dit punt heeft de multifunctional inderdaad handige mogelijkheden.
  2. Energie-efficiëntie van apparatuur
  3. Recycling systeem voor het recyclen van lege inktcartridges
Op de andere foto’s is te zien dat Brother niet nalaat iedereen op haar supplies te wijzen, te weten de Innobella inkten en de verschillende soorten papier in A3, A4 en foto formaten. Ook brengt Brother de goede connectiviteit van de multifunctional nog eens onder de aandacht via mobiele devices (iPrint&Scan, Mopria, Airprint en print service plug-in via voor Android) of een van de vele onlineservices (Onedrive, Dropbox, Google Drive). Tenslotte benadrukt Brother de OS comptabiliteit van de Multifunctional (Windows 7, 8, 8.1, 10, Windows Server 2008, 2008 R2, 2012 en 2012 R2) en OS X 10.9.5, 10.10.x, 10.11.x.

Als OS X wel ondersteund kan worden dan schittert Linux wel in afwezigheid op dit lijstje. Net nog eens in de specificaties gekeken die ik bij de review had opgesteld, ook daar staat Linux niet tussen. Met het schaamrood op mijn kaken moet ik erachter komen dat die OS comptabiliteit niet met zoveel woorden is benoemd. Wel wordt hetzelfde rijtje besturingssystemen genoemd bij de Twain comptabiliteit voor het scannen. Dit is natuurlijk een cruciaal aspect, maar dit dekt nog niet de volledige aanwezigheid van een printerdriver af.

Online heb ik gekeken welke driversupport daadwerkelijke voor de MFC-J6930DW wordt geleverd:
support.brother.com


Header_22
Bij het uitpakken zie je op de binnenflappen instructies hoe de printer weer is in te pakken en wordt er uitvoerig voor gewaarschuwd om het pakket met twee mensen te dragen, de mannetjes, ik neem tenminste aan dat het mannetjes zijn, leveren mij een associatie met de billboards in Fallout op. Deze waarschuwing had trouwens niet op de buitenkant van de doos misstaan […].
Header_3


Header_31
Het bedieningspaneel is kantelbaar aangebracht en vergrendeld in drie standen. Afhankelijk van je eigen lengte, de verlichting en de hoogte waarin het apparaat staat kan het bedieningspaneel worden aangepast. Heel handig.
Header_32


Header_321
Gescand kan ook worden met de automatische document feeder (ADF). Documenten als correspondentie zijn via deze automatische document feeder prima dubbelzijdig te scannen. De invoeropening voor de ADF bevindt zich bovenop in de deksel. Het document wordt via een invoeroppervlak aan de ADF aangeboden. Twee geleidevingers zijn op de documentafmetingen af te stemmen zodat het document rechtstandig wordt doorgevoerd.
Header_322
Is het document gescand, dan wordt het direct onder het invoeroppervlak ook weer uitgevoerd. Het invoeroppervlak kan omhoog worden gekanteld om de verwerkte documenten weg te halen. Op de uitvergrootte foto kan je een soort haartjes zien die het papier blijkbaar net genoeg omlaag duwen dat niet ook te veel weerstand voor schuiven ontstaat en het vel niet goed uit de multifunctional komt.
Header_33


Header_331
Aan de voorzijde zijn twee papierlades te zien. Twee van deze lades maakt van deze Multifunctional een hele complete machine. Zeker omdat ze ieder 250 vel papier kunnen herbergen.In deze blog kan ik nog iets meer ruimte gebruiken voor wat meer foto’s. Door een aantal ervan letterlijk naast elkaar te zetten, kunnen zo de verschillen tussen de lades onderling wat meer naar voren komen.De deksel is lade 2 specifiek. Naar mijn observatie is lade 2 daarom het beste geschikt voor gebruik met A3 papier. Één lade gevuld met A3 is klaarblijkelijk het gebruiksscenario vanwaaruit de fabrikant bij deze printer is vertrokken. Dat de laden met A3 papier moeten uitsteken is een minder mooi gegeven. Deze ontwerpkeuze zorgt er wel voor dat het oppervlak dat de printer in beslag neemt binnen de perken blijft, en dat is ook wat waard.Op de foto’s direct hierboven is te zien dat beide lades tot A3 uitschuifbaar zijn. In een extreme situatie kan de Multifunctional vanuit beiden met A3 worden gevoed. Nadeel hierbij is wel dat de bovenste lade geen deksel heeft om het gedeelte van de lade dat buiten de printer uitsteekt tegen stof af te dekken.

Vergelijk je de foto’s met elkaar dan zie je dat beide lades de geleidingen voor de papierlengte en -breedte gemeenschappelijk hebben. Beide lades hebben ook hetzelfde ontgrendelingsmechanisme om de lade van een A4 formaat uit te schuiven tot een A3-formaat. De liggende groene knop links voorin de lades moet voor dit uitschuiven naar uiterst links worden geschoven.De geleidingsschuif voor de papierlengte is met hele kleine trapjes te verstellen. Bepalend voor die kleine trapjes is een tandheugel met een fijne vertanding waarover de schuif verschuift. Voor het verstellen wordt de groene ontgrendelingsknop op de geleidingsschuif ingedrukt gehouden. De schuif ontgrendelt dan en kan worden verschoven. Drukt de schuif het papier aan dan wordt de ontgrendelingsknop losgelaten en vergrendelt de schuif zich op de tandheugel.Op eenzelfde manier wordt ook de breedtegeleiding ingesteld. Aan de rechter geleiding bevindt zich de groene vergrendelingsknop. Door die knop zijn de breedtegeleidingen links en recht gelijktijdig en symmetrisch te verstellen. Bij de breedtegeleiding wordt voor het vergrendelen ook een tandheugel gebruikt. Met het verschuiven van één schuif zijn beide schuiven symmetrisch verplaatsen. Om beide schuiven goed tegen het papier aan te leggen zou ik toch beide schuiven een beetje helpen in die beweging. De kunststof van het schuifmechanisme kent wat slapte en dan is het handig beide schuiven even op gang te helpen. Bewegen de schuiven eenmaal, dan bewegen ze soepeltjes.Lade 1 onderscheidt zich tenslotte met een drietal eindnokken van lade 2. De eindnokken begrenzen in de lengterichting van de lade de papiergroottes B5/B6/Photo2L, 10x15cm, Photo L (van voren naar achteren).


Header_332

Aan de achterzijde van de multifunctional bevindt zich als derde papierinvoermogelijkheid een toevoerklep. Deze toevoerklep is eigenlijk bedoeld voor special printmedia, die afwijken van standaard printpapier.

Wordt de multifunctionele papiertoevoer alleen gebruikt voor de aanvoer van A4 of kleiner, dan volstaat het om de multifunctionele papiertoevoer alleen maar uit te klappen.Deze toevoerklep heeft instelbare breedtegeleidingen die op een vergelijkbare manier werken als de breedtegeleidingen in de lades aan de voorzijde van de multifunctional. Ook rechter geleidingsschuif heeft voor dit instellen een ontgrendelknop. Zolang deze is ingedrukt zijn de beide geleidingen symmetrisch aan te passen. Ook bij dit mechanisme de linker geleiding wat meehelpen zodat het mechanisme zonder te veel kracht op gang komt. Ten tijde van de review werkten alle schuifmechanismes zonder veel hulp aan de linkerzijde naar behoren, wordt de multifunctional wat ouder en lopen de mechanismes door stof wat minder soepel, dan wordt dit meer van belang.Moeten papiergroottes groter dan A4 (Letter, A3) trek dan de kop van de papiertoevoer omhoog. Met een tweetal geleidestukken is deze dan in twee stappen te verlengen. Nu wordt die geleiding in uitgeschoven toestand naar boven toe wat smaller. Dit heeft geen nadelig effect op de ondersteuning van het papier. Gebruik je deze papiertoevoer vooral voor fotopapier, dan is dit papier dik genoeg om voldoende vlak te blijven. Maar zelfs als met gewoon 80 grams A3 papier wordt gewerkt, dan hebben het afhangen van de niet ondersteunde hoeken geen nadelig effect op de manier waarop het papier in de multifunctional naar binnen wordt getrokken.Aan de achterzijde van de Multifunctional bevindt zich een klep waarachter een stuk van dat mechanisme is te benaderen.Met een paar vingers achter de handgreep trek je de klep omlaag en wordt de papiergeleiding zichtbaar.Zowel in het inwendige van de Multifunctional als aan de binnenzijde van de klep zijn geleidevingers en looprollen zichtbaar. Merk op dat weinig aan deze geleidingen van metaal is uitgevoerd. Dit heeft te maken met het segment waarin de multifunctional zich bevindt en de hoeveelheden geprinte kopieën waarvoor het apparaat is ontworpen.

Een ander deel van de papiergeleiding bevindt zich onder het deksel van de Multifunctional. Om dit deel te bereiken wordt het hele scannergedeelte met automatische document feeder en al omhoog gekanteld door dit bovenstuk van de printer aan de beide handgrepen aan de zijkanten omhoog te trekken.Zodra die sectie van de Multifunctional omhoog gekanteld is zien we in de lijn van de scharnieren van deze sectie de papiergeleiding van de multifunctionele papiertoevoer.
Header_34
Voor het opvangen van het papier dat na het printen wordt uitgevoerd bevindt zich direct onder het bedieningspaneel een uitvoerklep. Die klep is in twee stappen uit te trekken, zoals op de twee onderstaande foto’s is te zien.Als een soort extra verlenging, en om te voorkomen dat papier over de voorrand van de uitvoerklep zal vallen is de nok in de voorrand te kantelen waardoor een uitklapgedeelte onder een hoek van 45 graden met de uitvoerklep het papier nog beter kan tegenhouden. Als niet te veel wordt geprint dan is de originele nok voldoende, gaat er meer worden geprint, en is er voldoende ruimte, gebruik dan de uitvoerklep met het uitklapgedeelte in zijn maximale stand.
Header_35
Heerlijk aan deze multifunctional is de A3 glasplaat. Zelfs al zal het niet altijd nodig zijn om tot A3 te scannen is dit extra scanoppervlak heel handig om uit grotere bronnen uitsneden te kunnen maken. Het is door het grote oppervlak bij scannen simpelweg meer flexibel. Ook gaf de grootte van deze scanplaat mij de impressie dat ik met een heus kopieerapparaat bezig ben. Het werkt gewoon wat gerieflijker. Wel is het goed om te realiseren dat de klep wat hoogte nodig heeft en ook naar achteren uitzwenkt. Afgezien van zijn voetafdruk heeft de printer dus wel wat ruimte om zich heen nodig.In de breedterichting, aan de achterzijde van de scanplaat, is met een legenda aangegeven tot waar bepaalde papierformaten moeten komen om te zorgen dat ze goed worden gescand. Aan voorzijde mist zo’n legenda.

Door de aanwezigheid van de scanner aan de linkerzijde van scanplaat kon ook aan de linkerzijde een dergelijke legenda voor papiergroottes kleiner dan A4 niet meer worden toegevoegd. Er moet een verschil blijven met het kopieerapparaat op het werk.


Header_36
Zowel links in de deksel als links naast de glasplaat bevinden zich een scanner. Dankzij deze scanners kunnen zowel de voor- als achterzijde van een document tegelijkertijd worden gescand. Voor mij was dit een van de redenen om juist voor deze printer te kiezen.
Header_37
In de specificaties is al te zien dat het met de connectiviteit van deze printer wel goed zit. Misschien een keerzijde is wel dat de aansluitingen niet heel toegankelijk onder het omhoog te klappen bovengedeelte van de Multifunctional zijn weggewerkt. Dit bovengedeelte is best een stevige sectie met scanners, glasplaat en ADF.Is het bovengedeelte eenmaal omhoog geklapt, dan zijn de aansluitingen goed toegankelijk. Ook is met kabelgoten aandacht besteed aan de routing van de kabels. Wanneer we de kabelaansluitingen van wat dichterbij bekijken dan zien we links, ter hoogte van de display, aansluitingen voor ethernet (RJ45) voor en USB (USB2.0 B) achter. Rechts, ter hoogte van de inktcartridges bevinden zich twee RJ11 telefoonaansluitingen. De voorste is hierbij voor het aansluiten van de Multifunctional zelf, de achterste om eventueel een de lijn verder door te lussen naar een telefoontoestel.Aan de voorzijde van de Multifunctional bevindt zich links van het bedieningspaneel een USB 2.0 (A) aansluiting, om direct van een USB-stick of camera bestanden te kunnen printen.
Header_38
Rechts van het bedieningspaneel bevindt zich de toegangsklep tot het compartiment met de inktpatronen.Wordt de Multifunctional voor het eerst gebruikt, dan bevindt zich daar nog een transport bracket, die het inktcircuit naar de printkop tijdens transport afgesloten houdt. Het bracket is eenvoudig te verwijderen door het naar je toe te trekken. Is het bracket verwijderd, dan zijn de aansluitingen voor de inktpatronen zichtbaar. Rechts van de zwarte kleur, de meest rechtse aansluiting, is wat extra ruimte te zien. Dit maakt het mogelijk extra brede inktpatronen voor zwarte inkt te installeren. Zwart wordt veelal het meest gebruikt. Voor veel gebruikers is dit dus een aantrekkelijke optie.Brother heeft zelfs ten aanzien van dat transport bracket met de gebruiker meegedacht en heeft een opbergplek voor het ding voorzien. Wordt het bovengedeelte van de printer omhoog geklapt, dan is op het niveau van de netwerkaansluitingen en de toegang tot het papiertransport ook een ruimte beschikbaar om dit bracket op te bergen. Aan dit soort details merk je dat dit apparaat is gebouwd door een bouwer die dit soort apparatuur al lange tijd bouwt. Dit soort oplossingen zijn het resultaat van een productevolutie.
Header_39
Brother is relatief laat, vanaf 2008, overgestapt op pigment gebaseerde inkt. Inkt is onder te verdelen in twee groepen, op dye gebaseerde inkt en op pigment gebaseerde inkt. Ik hou hierbij de Engelse termen aan, ik kon geen bevredigende vertaling van de begrippen vinden. Bij dye gebaseerde inkt is de kleurstof volledig opgelost in de dragervloeistof. Bij pigment gebaseerde inkt blijft de kleurstof een fijnverdeelde vaste stof die door de dragervloeistof in de inkt wordt getransporteerd.

Bij de keuze voor het een of ander is het van belang hoe lang een afdruk moet meegaan. Is enkele weken genoeg, bijvoorbeeld voor een routebeschrijving, dan kan zonder problemen met dye inkt worden geprint. Moet een afdruk langer mee gaan, een foto of een folder, dan zou je echt een op pigment gebaseerde inkt moeten gebruiken. Pigment gebaseerde inkt biedt een hogere weerstand tegen het vervagen of opbleken door zonlicht. Welke inkt wordt gebruikt is trouwens niet het hele verhaal. Ook de drager, het printpapier is hierop van invloed. Los van welk merk (foto) printpapier wordt gebruikt is glanzend papier meer kwetsbaar voor vervagen dan mat printpapier.
Het gebruik van pigment gebaseerde inkt neutraliseert ook (deels) enkele andere nadelen die het inkjet procedé heeft ten opzichte van het laserprint procedé. Zo droogt pigment inkt veel sneller dan dye inkt en hebben kleuren minder de neiging om uit te lopen (bleeding). Er zijn dus best voordelen om op pigment gebaseerde inkt te kunnen gebruiken. Een printer moet alleen wel hierop voorbereid zijn. Zo moet de doorsnede van de inkttoevoerkanalen niet te klein zijn om te voorkomen dat ze verstoppen.

Nu is Brother zeker niet de eerste printerfabrikant die printers verkoopt die in staat zijn om met pigment inkten te printen. Checken we het Innobella trademark dan zien we dat dit voor Brother een ontwikkeling is van de laatste tien jaar. De “First Use In Commerce Date” viel in 2007. Verdere (ik veronderstel wereldwijde) registratie vindt plaats in de periode 2008-2014. Behalve consumenten printers heeft Brother meer argumenten gehad om zich op de ontwikkeling van haar Innobella inkt te storten.

Zo heeft Brother een lijn Direct to Garment printers waarvoor de kleurvaste Innobella textielinkten van groot belang zijn. Vanuit bedrijfsstrategie kan Brother dus niet meer zonder haar Innobella pigment inkten.

De cartridges zelf ontvang je luchtdicht verpakt in kunststoffolie. Is de cartridge daar uitgehaald dan zie je dat ze is uitgevoerd in kunststof met daar tegenaan vergrendeld een best groot kunststof bracket met een groene releasehendel. Wordt de releasehendel 90 graden gedraaid, dan is de oranje bracket van de cartridge te verwijderen.Het is trouwens maar goed dat Brother een systeem voor recycling heeft, er is namelijk best wat materiaal nodig om inkt goed bij ons in de multifunctional te krijgen. Dat Brother de mogelijkheid biedt om gebruikte cartridges te recyclen vind ik sympathiek. Vooralsnog kan je voor één cartridge een envelop aanvragen. Voor een printer met vier cartridges gaat dat snel. Enveloppen voor 5 cartridges zijn in voorbereiding. De cartridges kan je natuurlijk zelf opsturen in een kartonnen doos, misschien nog effectiever, en kan je wat cartridges opsparen. Porto is niet nodig.

Het valt mij trouwens op dat ik de oranje-groene brackets die als een afsluiting voor de cartridges fungeren alleen toegevoegd heb gezien bij de patronen die bij de printer bijgeleverd zijn. Navulcartridges zijn verpakt in folie maar ontberen deze brackets. Het enige dat ik kan bedenken is dat de cartridges bij de printer zodanig waren afgesloten zodat ze langdurige opslag en het transport met de multifunctional kunnen doorstaan.

Tot zover deze fotoblog met hier en daar nog een beetje extra informatie.


chapter_4

BrotherNorthlightTU TwenthePrinterknowledge.com

Volgende: Compostbak 3.0 - Toch weer zelf maken? 01-'22 Compostbak 3.0 - Toch weer zelf maken?
Volgende: Software Brother MFC-J6930DW 04-'19 Software Brother MFC-J6930DW

Reacties


Door Tweakers user SeatRider, zaterdag 27 april 2019 16:44

Prachtige review, heb ervan gesmuld _/-\o_

Door Tweakers user teacup, zaterdag 27 april 2019 21:52

SeatRider schreef op zaterdag 27 april 2019 @ 16:44:
Prachtige review, heb ervan gesmuld _/-\o_
Dank je @SeatRider, een compliment is altijd fijn om te horen. Op zich was veel informatie in deze blog al eens gedeeld in een review, maar het informele van een blog geeft toch nog iets meer armslag.

Die softwareblog geeft weer wat meer nieuwe informatie, al is die informatie wel weer heel specifiek, en dat zal niet ieders interesse zijn. In eerste instantie wilde ik alles in een blog samenvoegen, maar die lengte laat tweakblogs niet toe :X.

Een goed weekend verder!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 27 april 2019 21:52]


Door Tweakers user BadpunK, zaterdag 27 april 2019 22:07

Ik heb alleen één praktische vraag: "Will it blend?"

Door Tweakers user teacup, zaterdag 27 april 2019 23:21

BadpunK schreef op zaterdag 27 april 2019 @ 22:07:
Ik heb alleen één praktische vraag: "Will it blend?"
Blend? Er zit geen mixer op nee.

Of bedoel je in je interieur? Zou je tot de kleine doelgroep behoren die een voorkeur heeft voor een zakelijke office look, dan valt ie weg tegen de achtergrond, vooral als die zwart is. Dit apparaat is ook in een jaren negentig grijs te krijgen. Hierover was ik bijna verbaasd dat ze dat nog leverden. Nee, Brother is geen hip bedrijf, en het apparaat heeft geen sleek behuizing. Wat het apparaat moet doen doet het, maar in de woonkamer zetten zou ik hem niet.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 27 april 2019 23:32]Door Tweakers user rookie no. 1, zondag 28 april 2019 18:19

Blijft niets te wensen over aan de fysieke zijde van je blog/review. Netjes! En waarom doen fabrikanten dit eigenlijk niet standaard…

Kun je nog wat melden over de stuurprogramma's en bijgeleverde software? Daar heb ik met Brother zelf wat mindere ervaring mee (o.a. 'basic' drivers voor Windows Servers en korte/beperkte support hierop).

En ondersteunt deze SMBv2 en hoger voor scan-to-folder, 5ghz wifi en authenticated SMTP voor scan-to-mail?

[Reactie gewijzigd op zondag 28 april 2019 18:21]


Door Tweakers user teacup, zondag 28 april 2019 22:11

En waarom doen fabrikanten dit eigenlijk niet standaard
Mijn vermoeden is om twee redenen, ten eerste is het te confronterend voor de functionaliteit, of het gebrek eraan, dat ze in apparatuur aanbieden, en ten tweede omdat de meeste consumenten/professionals die berg informatie helemaal niet willen. De meeste willen alleen maar horen: " koopt U het maar, dit apparaat is echt prima".

Maar dan de vragen die je stelt. Pfff, je overvraagt me. Zelf ben ik geen IT'er, schuur er op zijn best tegenaan. Op tweakers was al een tijd een discussie gaande hoelang reviews mochten zijn. Daar die van mij meestal veel te lang werden besloot ik het met deze Multifunctional anders aan te pakken. Ik maakte een voor mijn doen bondige review en besloot daaraan een reeks blogs toe te voegen om verschillende aspecten grindend door te akkeren. mijn hoop was dat op deze manier mensen door deductie en combinatie zelf in staat waren eventuele vragen te beantwoorden. Jouw vragen ziende besef ik dat al die info deze lading niet dekt.

Wel is er deze week een zusterblog uitgebracht waarin de configuratie settings zijn gemapped van 3 (drie...) stukken configuratie software die Brother aanbiedt om het apparaat te configureren. Dit riep ook bij mij vragen op, om welke reden ik die mapping ben gaan maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik op dit apparaat uitkwam omdat de gemiddelde multifunctional bij de introductie van het volgende OS kan worden weggegooid. Er bevinden zich hele oude stukken in de applicatiesoftware, over de driver vind ik het lastiger een uitspraak te doen. Uit deze blog valt mogelijk nog wat af te leiden.

Terugkomend op je vragen:
  1. SMBv2, ik begrijp dat ja naar een linux omgeving/server wilt kunnen schrijven, of je hebt een NASje met een Linux gebaseerd OS. In mijn thuissituatie heb ik wel een linux servertje draaien, maar die is kandidaat voor vervanging (opensuse 11) zal verwacht ik nog geen SMB2 protocol ondersteunen, mijn server upgrade bevindt zich dus tussen jouw vraag en mijn antwoord. Hiernaast zal ook wat (linux) driversoftware op de server actief moeten zijn wil het linux systeem bij de multifunctional te selecteren zijn (was ook bij de windows clients nodig). Die server gaat zijn upgrade, krijgen, maar niet op heel korte termijn. Je geeft mij hier mee wel een extra doel. In mijn netwerkje sluimert nog SMB1.
  2. 5Ghz Wifi: ik vermoed van niet, om twee indirecte redenen: (1) in de wireless settings is geen schakelaar te vinden met welke band te verbinden (dus 2.4 Ghz zal wel default zijn) en (2) ook het bekabelde netwerk gaat niet verder dan 100Mbps. Functies zijn dus wel aanwezig, maar op uitvoering is beknibbeld. Maar om dit bevestigd te krijgen stuur ik wel een support vraag naar Brother. De Wifi-configuratie is sowieso wat fuzzy, net wat geprobeerd, werk normaal met een bekabelde aansluiting.
  3. authenticated SMTP: Hierbij laat ik echt even los, er zijn wel de nodige configuratie opties voor certificering en authenticatie, maar of dit is wat je zoekt kan ik niet beoordelen. Kijk zelf ook even in het naburige blog, bij de network general instellingen is wel een SMPT-Authorisation te kiezen bij Advanced/serverauthentication method. Is dit wat je zoekt?

[Reactie gewijzigd op maandag 6 mei 2019 12:31]


Door Tweakers user teacup, zondag 28 april 2019 22:16

Dank je Vector, vergeet ook niet naar de softwareblog te kijken. :).

Door Tweakers user teacup, woensdag 1 mei 2019 20:50

rookie no. 1 schreef op zondag 28 april 2019 @ 18:19:En ondersteunt deze SMBv2 en hoger voor scan-to-folder, 5ghz wifi en authenticated SMTP voor scan-to-mail?
Gisteren vond ik nog even tijd om je vragen door te spelen naar de vertegenwoordiging van Brother in Nederland (Brother BNL support, info@brother.nl) die, zoals ik van hun gewend ben, vlot reageerde. Hun antwoord was als volgt:
Graag beantwoorden we bij deze de aanvullende vragen:
  1. SMB ondersteuning: Onze huidige printerlijn ondersteunt de SMB versies 1.0, 2.0 en 2.1, SMBv3 wordt op dit moment dus nog niet ondersteund.
  2. Wifi: De MFCJ-6930DW ondersteunt alléén 2,4 GHz Wifi. Brother geeft op dit moment geen apparaten in het programma die 5 GHz ondersteunen.
  3. SMTP: De MFC-J6930DW ondersteunt SMTP authenticatie.

[Reactie gewijzigd op woensdag 1 mei 2019 20:52]


Door Tweakers user chaozz, maandag 27 mei 2019 16:48

Ik gebruik uitsluitend Brother printers, mede vanwege de prima ondersteuning voor Linux. Het te downloaden bash script maakt het installeren echte een 'breeze'. Daarnaast zijn het betrouwbare beestjes. Heel tevreden mee.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.