Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Menu Brother MFC-J6930DW 2

Door teacup op maandag 18 juni 2018 18:22 - Reacties (0)
Categorie: Hardware, Views: 3.778

Header_1
3.4.2 Scannen naar ftp
3.4.3 Websservice scan
3.4.4 Web scan
3.5 Apps
3.5.1 Creative center sjablonen afdrukken
3.5.2 Scannen naar mobiel
3.5.3 Kopie voor gemakkelijk lezen
3.5.4 FaxForward naar Cloud/Email
3.5.5 Eenvoudig scannen naar Email
3.5.6 Informatie softwarestatus
3.6 Snelkeuzemenu’s kopiëren met A3 formaat
3.7 Download software
4 Slotwoord


Header_3_4_2

Dit deel is het tweede deel van een tweedelige blog over de menustructuur van Brother multifunctionals in het algemeen en de MFC-J6930DW in het bijzonder. Een link naar het eerste deel: Overloop: Menu Brother MFC-J6930DW 1 en een link naar de review waaraan de blog over deze printer is opgehangen: productreview: Brother MFC-J6930DW review door teacup.

In een andere tweedelige blog (Overloop: Tests Brother MFC-J6930DW 1 en Overloop: Tests Brother MFC-J6930DW 2) wordt wat dieper ingegaan op het testwerk voor deze review.


scannen naar ftpgeen profiel gevonden meldingHeader_3_4_3


webservice scanws-scan te kiezen services 1ws-scan te kiezen services 2Header_3_4_4

De web scan scant momenteel naar de volgende services op het internet:

structuur_webscanoptiesscannen naar web internet connectie meldingbevestig voor herhalen meldingselectie van webdienst 1selectie van webdienst 2 selectie van webdienst 3 info scannen naar webHeader_3_5

De hoofdmenu optie Apps biedt de volgende opties (Apps) aan:
gebruik van apps beschikbare apps 1beschikbare apps 2beschikbare apps 3info appHeader_3_5_1

Zou deze optie de associatie opwekken toegang te geven tot die rijke webomgeving met een heleboel materiaal dat de moeite waard is om af te drukken, dan is dat misplaatst. De optie biedt toegang tot wat elementaire documenten als boodschappenlijstjes (leeg, een soort uit te printen opschrijfboekje), briefpapier en rekenbladen. Voor mensen die voorbedrukt schrijfpapier willen gebruiken is het misschien nog iets, niet voor tweakers verwacht ik.


categorie selectie te selecteren categorieën 1te selecteren categorieën 2selectie van bestanden 1selectie van bestanden 2selectie van bestanden 3selectie van bestanden 4 selectie van bestanden 5 selecteren van bestandHeader_3_5_2

Deze functionaliteit vond ik wazig. Uit een Brother webpage vond ik de volgende tekst erover:
Scan to Mobile allows you to retrieve a scanned document on your mobile device without being connected to the network the machine is on. After the document is scanned, the machine will display a QR code. Using a QR code application on your mobile device, you can scan the code for the link where the document can be retrieved.(Requires a QR code app. on the mobile device).
Met behulp van een pincode die uit een QR-code wordt afgeleid kan een weblink worden verkregen van waaruit met een smartphone gescande informatie kan worden gedownload . Zoals in de foto’s hieronder is te zien is aan deze scans nog best wat in te stellen ook.

Uit het gebruik van een weblink leid ik wel af dat deze service door Brother wordt geleverd. Dit maakt deze optie wat mij betreft minder geschikt voor documenten met (privacy)gevoelige inhoud.


scannen naar mobiel info 1 scannen naar mobiel info 2 selectie bestandstype 1selectie bestandstype 2scaninstellingen menu 1scaninstellingen menu 2 scaninstellingen menu 3 optie snelkoppeling makenoptie pincode optie scantype menu scanresolutie 1menu scanresolutie 2menu scanformaat 1menu scanformaat 2menu scanformaat 3optie lang papiermenu dubbelzijdigoptie adf scheefcorrectieoptie lege pagina overslaanmenu verwijder achtergrondkleurmenu opslaanHeader_3_5_3

Deze app is speciaal gemaakt om het lezen van documenten makkelijker te maken. Zo wordt de tekstgrootte vergroot en wordt de tekst donkerder afgedrukt. Ook wordt gelegenheid geboden om de afdrukkwaliteit te verhogen of het papierformaat groter te kiezen.


tekst gemakkelijker leesbaar maken Leesbaar maken opties afdrukkwaliteit optiepapierformaat optieHeader_3_5_4

Om deze functionaliteit te configureren Moet het Web based management worden benaderd. Dit programma behandel ik wat uitgebreider in een andere blog. Ben je bekend met het Web based management beschrijft deze help pagina de configuratie. Deze pagina verondersteld wel dat de Fax functionaliteit op de multifunctional is geconfigureerd.


faxforward info 1 faxforward info 2 optie fax doorsturen naar cloudstatus fax doorsturen naar cloudfax opslaan menuscaninstellingen menu scanformaat menu 1 scanformaat menu 2scanformaat menu 2menu 2 zijdige scanHeader_3_5_5

Voordat dit kan worden gebruikt moet een account met een e-mailadres worden aangemaakt. Nu heeft Brother niet expliciet aangegeven dat het e-mailadres op een zeker moment naar Brother wordt geregistreerd. Uit deze help pagina leid ik af dat de e-mailadressen (10 maximaal) lokaal op de machine wordt opgeslagen. De e-mailadressen staan los van een eventueel (Fax) adresboek dat wordt gebruikt. De e-mailadressen kunnen worden gepersonificeerd met een pin code, zodat geen ongewenste scans kunnen plaatsvinden.


doeladres nodig melding account bewerken optie account bewerken dialoogvooraankondiging invoer e-mailadrestoetsenbord voor invoer van emailadresfoutmelding na niet invoeren emailadresterug in het hoofdmenu hoe de scan op te slaanHeader_3_5_6

Nu zijn er niet zoveel mensen die de EULA overeenkomst eens grondig willen doornemen. Dat is onder anderen te benaderen via de Informatie (softwarestatus) app. Relevanter is van welke functies de ondersteuning is gestopt, en welke nieuwe functies zijn toegevoegd.


info appinfo keuzemenu bevestiging na selectie EULA optieeven geduld melding bij printen submenu geschiedenis-optieinformatie achter informatieoptie 1informatie achter informatieoptie 2informatie over nieuwe functiesHeader_3_6

In het hoofdmenu bevindt zich nog een tweede optie voor kopiëren. Deze optie is gericht op het kopiëren met A3 formaat als bron of doel.

De volgende opties worden onder deze optie geboden:Zelf dacht ik na een vluchtige analyse dat er een flinke overlap is tussen de mogelijkheden onder de hoofdoptie Kopie en de mogelijkheden onder Kopie A3. Uiteindelijk blijkt alleen de optie kopie A4 naar A3 (rood gemarkeerd) ook in het algemene Kopie menu te zijn terug te vinden. In het schema hier direct boven is te zien.


topniveau menu A3 - kopie koppelinginfo verschillende A3 kopie koppelingenOptie twee gescande A4 documenten op een A3 kopie na selectie optie kan direct worden gekopieerdinstellingen voor de optie 2xA4 op A3 kopiereninstellingen -2- voor de optie 2xA4 op A3 kopiereninstelling papierformaat voor het optie 2xA4 op A3 kopiereninstelling kwaliteit voor het optie 2xA4 op A3 kopierenoptie kopie van A3 naar A3 na selectie optie A3 naar A3 kan direct worden gekopieerdoptie kopie van A3 naar A3 optie kopie (vergroting) van A4 naar A3 optie kopie (verkleining) van A3 naar A4 optie kopie A4 op A3 met notitieruimte (liggend met lijnen)optie kopie A4 op A3 met notitieruimte (staand met lijnen)optie kopie A4 op A3 met notitieruimte (Liggend met raster)optie kopie A4 op A3 met notitieruimte (liggend met blanco pagina)optie kopie A4 op A3 met A4 gecentreerdHeader_3_7

Onder de download software optie bevindt zich alleen een infopaneel naar de Brother website met een QR code.


topniveau menu A3 - download koppelingdownload mobiele software met QR codeHeader_4

In dit document is de focus gelegd op het kopiëren en scannen en het gebruik van de apps. Het gebruik van de fax functionaliteit heb ik laten liggen. Om over de fax functionaliteit iets kort te zeggen zijn de instelmogelijkheden vergelijkbaar met die beschikbaar waren bij de kopieeroptie.

De interface die Brother in de MFC-J6930DW biedt is uitgebreid. Voor een aantal zaken, zoals hoge resolutie scans, scaninstellingen als True gray komt de gebruiker nog wel bij de PC software terecht. Voor normale gebruikssituaties is met de apparaatinterface van de multifunctional een voldoende goed resultaat te bereiken mocht er even geen tijd zijn om een computer te benaderen.

“De interface is uitgebreid, is ze misschien té uitgebreid?”; piepte een klein stemmetje in mij. Zelf was ik bang voor een overlap tussen de A3 copy optie en de gewone Copy optie. Dit bleek mee te vallen. Vanuit het oogpunt van modulariteit is de opdeling nog wel te verdedigen. De optie is niet relevant voor apparaten zonder A3 mogelijkheden, en dat zijn er nog best wel wat.

Brother doet zijn uiterste best om de interface een vierbaanssnelweg voor opdrachten te laten zijn. Naast alle snelkoppelingen naar veel gebruikte kopie- en scanscenario’s biedt het apparaat goed toegankelijk de meest voorkomende configuratie opties. Mocht dit nog niet genoeg zijn is een zelf geconfigureerd scenario als een apparaat specifieke snelkoppeling op te slaan. Ik moet mijzelf erop betrappen dat ik dit nog helemaal niet nodig heb gehad, terwijl ik het apparaat figuurlijk gesproken binnenstebuiten heb gekeerd.

Waar ik wat kritischer op ben zijn de in de interface aangeboden apps. Die lijken mij soms wat een proefballonnetje. Zo moest ik voor scannen naar mobiel gaan zoeken naar een beschrijving wat die functionaliteit nu eigenlijk precies deed. De skeletfunctionaliteit die onder de Creative Center app is weggestopt kon mij ook niet echt inspireren. Eigenlijk wordt dat Creative Center met die app geen recht gedaan. De “apps” scannen naar ..... (vul in: doorzoekbare pdf, word, excel, powerpoint) zouden snelkoppelingen kunnen zijn in het algemene scan menu. Dit is wat mij betreft meer logisch. De gebruiker vindt de opties waar die ze zoekt. Ook hier zou modulariteit een verklaring kunnen zijn voor de opdeling die we zien. Misschien worden de functies niet op alle Brother apparaten aangeboden. Dan nog zou ik als gebruiker niet met deze modulariteit belast willen worden, ik wil gewoon een logische interface.

Maar de apps kunnen we grotendeels links laten liggen. De basisfunctionaliteit staat in deze interface als een huis. Mogelijk is dat weer het voordeel van de standaardisatie van die apparaatinterface. Brother is zo in staat om er veel capaciteit voor vrij te maken, omdat gelijk de gehele range van apparaten wordt ondersteund. Die standaardisatie is mijn veronderstelling, maar als ik zie dat die menustructuur bij verschillende Brother apparaten terugkeert, lijkt het er wel op.

Volgende: Software Brother MFC-J6930DW 04-'19 Software Brother MFC-J6930DW
Volgende: Menu Brother MFC-J6930DW 1 06-'18 Menu Brother MFC-J6930DW 1

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.