Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Menu Brother MFC-J6930DW 1

Door teacup op maandag 18 juni 2018 18:21 - Reacties (0)
Categorie: Hardware, Views: 2.087

Header_1
1 Inleiding
2 Configuratie
2.1 Datum en Tijd instellen
2.2 Inkt installatie
2.3 Update regiem
2.4 Uitschakelen fax-functionaliteit
2.5 Netwerkinstellingen
2.6 Enkele laatste adviezen
3 Gebruik
3.1 Hoofdmenu
3.2 Snelkeuzemenu kopiëren
3.3 Kopie-instellingen
3.4 Snelkeuzemenu scannen
3.4.1 Scannen naar computer


Header_1

Een aparte blog over menustructuur van een multifunctional? Ook deze info voerde te ver om allemaal in de productreview: Brother MFC-J6930DW review door teacup te plaatsen. Toch vond ik het de moeite waard om eens te kijken hoe die menustructuur voor in dit geval de MFC-J6930DW is opgezet. Hierbij verwacht ik dat deze software modulair zal zijn opgezet. Wat bij dit uitgebreide voorbeeld van de Brother inkjet multifunctionals aan de orde komt kunnen we dus in elementen terugverwachten in de andere modellen van de Brother multifunctionals.

Laten zien hoe de menu’s van deze MFC-J6930DW zijn opgezet kan dus ook interessant zijn voor kopers van de andere Brother modellen die opdrachten vanuit de apparaten zelf willen starten, en willen weten hoe effectief die menustructuur is in te richten. Deze blog geeft dus een inzicht in de stand van techniek bij de Brother printerinterfaces.

Dit deel is het eerste deel van tweedelige blog over de menustructuur van Brother multifunctionals in het algemeen en de MFC-J6930DW in het bijzonder. Een link naar het tweede deel: Overloop: Menu Brother MFC-J6930DW 2. In een andere tweedelige blog (Overloop: Tests Brother MFC-J6930DW 1 en Overloop: Tests Brother MFC-J6930DW 2) wordt wat dieper ingegaan op het testwerk voor deze review.


Header_2

De eerste plaatjes de display schoot ik tijdens de configuratie van de multifunctional. De weerslag hiervan vinden jullie in dit hoofdstukje.


Header_2_1

Het instellen van de datum en de tijd is rechttoe rechtaan met een paar menu's met opties voor de cijfers. Zo worden achtereenvolgens het jaar, de maand, de dag en de tijd ingegeven. Deze instellingen houdt het apparaat trouwens netjes vast bij uitschakelen.


landselectiejaarinstellingmaandinstellingtijdsinstellingHeader_2_2

Ook voor de installatie van de inkt en de controle van het afdrukresultaat worden een paar menustapjes doorlopen. Na het plaatsen van de patronen detecteert de multifunctional dat de klep dicht gaat. De gebruiker wordt dan gevraagd om wat papier in lade 1 te doen zodat een afdruktest kan worden uitgevoerd. In dit afdrukresultaat worden getrapt in alle vier de kleuren lijntjes geprint zodat alle spuitopeningen in de printer afzonderlijk worden aangesproken. Worden de lijntjes patronen volledig geprint, dan zijn alle spuitopeningen in orde. Vallen er lijntjes weg, dan moet je de multifunctional zichzelf laten schoonmaken. Ook deze menustapjes heb ik als rechttoe rechtaan ervaren.


inkt installatie 1config inkt installatie 2laad papier meldingcontrole afdrukresultaatHeader_2_3

Is de multifunctional verbonden met het internet, dan zal ze zich regelmatig updaten. Een update is dan ook een logische stap bij de configuratie van een nieuwe machine. Zoals aan de bijbehorende meldingen is te zien meldt Brother de gebruiker wat gedurende die update precies gebeurt. De gebruiker moet hierbij akkoord geven op het delen van de identiteit van de multifunctional met Brother. Ook staat er een verwijzing naar het privacy beleid van Brother. Dit is na te lezen in Privacy policy Brother. Het is goed om dit beleid te bekijken. Los van of je gelukkig bent met de beschreven handelswijze, Brother is wel transparant in haar communicatie wat ze precies met je gegevens doet.

Uiteindelijk krijg je als gebruiker de keuze of Brother de update online kan uitvoeren. Na een akkoord wordt de update opgehaald en voert de printer een reboot uit om de nieuwe instellingen te activeren. Zou je nee antwoorden dan is er nog een tweede mogelijkheid om de update via een PC uit te voeren met een door Brother geleverde firmware update tool. Wordt die update ook uitgevoerd vanuit een online Brother bron, de dialogen kunnen de gebruiker wat meer een gevoel van controle geven over wat er precies wordt gedaan.


update meldingupdate dialoog 1update dialoog 2update dialoog 2update disclaimer 2update disclaimer 3Header_2_4

In mijn geval maakte ik geen gebruik van de Fax-functionaliteit. De multifunctional mekkert tijdens de configuratie regelmatig over een station ID, dit slaat terug op de fax functionaliteit maar dit werd mij pas duidelijk na het opzoeken waar die melding op terugsloeg. Het station ID is het nummer van de telefoonaansluiting waarmee de printer geconnecteerd kan zijn. Zelf zou ik dit toch echt anders omschrijven. Om die Fax functionaliteit de nek om te draaien moest redelijk diep de menustructuur van de multifunctional worden gedoken. Hieronder worden de stappen hiervoor beschreven.


stations-id meldingtopniveau menuinstellingen menualle instellingenfax instellingen bovensectiefax instellingen bovensectieoptie fax diversenoptie fax diversen keuzeHeader_2_5

Netwerkinstellingen zijn in te stellen zoals hieronder is beschreven. Bij mij ontstond nog wat verwarring over het onderscheid tussen Stand. Inst. en Standaardinst. In het instellingen > alle instellingen menu staat bovenin de optie Standaardinst., en als je helemaal naar beneden scrolt de optie Stand. Inst. Mogelijk een vertaal dingetje, maar dit kan wat eenduidiger.


Alle instellingennetwerkinstellingeninstellingen LAN met kabelIP instellingen bovensectieIP configuratieHeader_2_6

En na nog enkele adviezen van Brother kan de multifunctional dan eindelijk gebruikt worden.


Gebruikstipslade-instellingeen eerste kopieladeselectie voor kopieHeader_3

In dit hoofdstuk ga ik nog iets meer in op hoe Brother de functionaliteit van de multifunctional voor de gebruiker ontsluit.


Header_3_1

De display is opgedeeld in drie zones. Bovenaan bevindt zich een statusregel met meldingen, datum en status indicatoren. In het midden is een zone te vinden met de pictogrammen naar de functies van de multifunctional (snelkoppelingen). Onderin bevindt zich als derde zone een balk met koppelingen. Op deze balk is de toegang te vinden naar door de gebruiker ingestelde snelkoppelingen, een directe toegang tot de Wifi instellingen en een toegang tot de algemene instellingen en een resterende inkt status.

In de vierde foto is de dialoog met de persoonlijke snelkoppelingen te zien. Vanuit de opties in de vaste menustructuur is rechtsboven een optie te zien om de door de gebruiker voorgeconfigureerde optie als snelkoppeling op te slaan.

De middelste zone met de pictogrammen geeft toegang tot de belangrijkste functionaliteit van de multifunctional. Extreem links en rechts zijn pijlen te zien die suggereren dat horizontaal door de opties is heen te scrollen. Met swipen of een tikje extreem link en rechts loop je door de opties heen.


topniveau menu 1topniveau menu 2topniveau menu 3gepersonificeerd snelkeuzemenu


Deze hoofdopties zijn de volgende:

structuur_hoofdmenuHeader_3_2

Onder de kopieeroptie in het hoofdmenu bevinden zich diverse snelkeuzeopties om veelvoorkomende kopieersituaties direct aan te bieden. De meeste situatie die ik zo bij kopiëren zou wensen vond ik ik tussen de opties wel terug. Vergroten van A4 naar A3. Dubbelzijdig kopiëren naar Dubbelzijdig, maar ook enkelzijdig kopiëren naar dubbelzijdig. Meer exotische opdrachten zijn het twee pagina's op een zijde afdrukken (Portrait en Landscape), of een poster (een pagina op vier zijdes) en een inktbesparende modus.


Van A4 naar A3Normaalenkelzijdig naar tweezijdigtweezijdig naar tweezijdigtwee zijdes naar een pagina landscapetwee zijdes naar een pagina portraitvier zijdes naar een pagina portrait (poster)inktbesparende standboek (2 zijdes portrait op een zijde landscape)variaties opslaan als snelkoppeling


De volgende manieren van kopiëren worden standaard aangeboden:
Header_3_3

Bij het selecteren van de optie Kopie uit het hoofdmenu kom je in een kopieerdialoog. Links in de dialoog zijn de belangrijkste voorgeselecteerde opties te zien. Linksboven is te zien hoeveel kopieën worden gemaakt en rechts welk type kopieeropdracht is geselecteerd. Onderin biedt de statusbalk de mogelijkheid om kleur of zwart-wit te kopiëren. Om te weten wat er is in te stellen moeten we naar de opties linksonder kijken. Deze knop geeft toegang tot een menustructuur.


printopdrachtPrintopties 1Printopties 2Printopties 3kwalteitsniveau menupapiersoort menumenu papierformaat 1menu papierformaat 2menu papierformaat 3ladeselectie menuvergroten verkleinen menu 1vergroten verkleinen menu 2vergroten menuverkleinen menu 1verkleinen menu 2Dubbelzijdig opties


Bij de kopieopties is in deze menu structuur het volgende terug te vinden:
Header_3_4

In het snelkeuzemenu voor scannen worden opties geboden voor het scannen naar verschillende doelen.


scannen naar USBscannen naar computerscannen naar ftpscannen naar netwerkscannen naar webwebservice scan
Scannen naar USB spreekt hierbij voor zich. Scannen naar computer en scannen naar netwerk overlappen elkaar natuurlijk bij een printer die alleen via het netwerk zijn connectie legt naar computers. Voor het scannen naar ftp en naar web is wat configuratie nodig om de gewenste adressen toe te voeren.


Header_3_4_1

Scannen naar computer wordt even uitgediept:


scannen naar computerscannen naar computer optiesscannen naar computer toelichting 1scannen naar computer toelichting 2scannen naar computer toelichting 3scannen naar computer toelichting 4scannen naar bestand opties 1scannen naar bestand opties 2scannen naar bestand opties 3menu tweezijdige scanoptie scaninstellingenmenu scantypemenu resolutiemenu bestandstype 1menu bestandstype 2menu helderheidoptie automatisch rechtleggen ADFoptie geen lege pagina’smenu bestandstype 2melding geen web based management profiel


Door naar het tweede deel: Overloop: Menu Brother MFC-J6930DW 2

Volgende: Menu Brother MFC-J6930DW 2 06-'18 Menu Brother MFC-J6930DW 2
Volgende: Tests Brother MFC-J6930DW 2 05-'18 Tests Brother MFC-J6930DW 2

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.